Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με αρνητικό επιτόκιο

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες δανείστηκε επί πληρωμή το ελληνικό Δημόσιο μέσω της έκδοσης τρίμηνων εντόκων, ακολουθώντας το θετικό κλίμα των προηγούμενων δημοπρασιών τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων τον Οκτώβριο. Ενδεικτικά, η απόδοση του εξάμηνου άγγιξε το μηδέν και αναμένεται και αυτό να υποχωρήσει σύντομα.

 

 

Την ίδια ώρα και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σήμερα κινείται στο 1,21%, υποχωρώντας κατά μισή μονάδα βάσης, όχι πολύ μακριά από το ιστορικό χαμηλό του 1,16% που κατρακύλησε στις 31 Οκτωβρίου.  Παράλληλα, η απόδοση του 5ετούς μειώθηκε κατά 2,2 μονάδες βάσης το 0,40%.

 

 

Οπως γνωστοποίησε ο ΟΔΔΗΧ, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ.

 

 

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,08% έναντι του -0,02% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,22 φορές, έναντι 2,71 στην προηγούμενη δημοπρασία.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η Capital Economics σε έκθεσή της έχει επισημάνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων δεν αποκλείεται το 2020 να υποχωρήσουν χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών,  δεδομένης της αδύναμης ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, της δυναμικής του χρέους και του υψηλού πολιτικού ρίσκου, το αρνητικό spread είναι θέμα χρόνου.

 

 

Συγκεκριμένα, το spread των ιταλικών με τα ελληνικά ομόλογα μειώθηκε στις 12 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η κρίση, με τον οίκο να θεωρεί ότι θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

 

 

Η πρόβλεψη του οίκου είναι ότι το spread θα μηδενιστεί έως τα τέλη του έτους και θα καταστεί αρνητικό από το 2020, σημειώνοντας ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη κάτι τέτοιο να συμβεί νωρίτερα.