Τόμσεν «καρφώνει» Τσίπρα: Υπερέβαινε τα πρωτογενή πλεονάσματα για να μην κάνει τις μεταρρυθμίσεις

Σε ομιλία του στο London School of Economics, ο Πολ Τόμσεν μίλησε και για την Ελλάδα και τα λάθη που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ειδική μνεία για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Τόμσεν σχολίασε πως αν και το ΔΝΤ πίστευε πως το κατά κεφαλήν εισόδημα θα επέστρεφε στα προ κρίσης επίπεδα, τα πράγματα τελικά εξελίχθηκαν χειρότερα. «Σήμερα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι ακόμη 22% χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, συνεπώς έχουμε πολλές εξηγήσεις να δώσουμε» φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν. Μάλιστα, σχολίασε πως το ΔΝΤ ζητούσε από το 2012 χαμηλότερα πλεονάσματα για την Ελλάδα, αλλά η τότε κυβέρνηση «συμπαρατασσόταν με τους Ευρωπαίους υπέρ των υψηλότερων πλεονασμάτων θέλοντας να τους εντυπωσιάσει με την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

 

 

«Ο εκνευρισμός μας ήταν πολύ μεγαλύτερος πιο πρόσφατα όταν η πρότασή μας για συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν τον χώρο για φιλοαναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάστηκαν ως αίτημα για περισσότερη λιτότητα. Η κυβέρνηση μάλιστα υπερέβαινε εσκεμμένα τον στόχο του πλεονάσματος για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείναμε», συμπλήρωσε.