2 οικολογικές οργανώσεις προσφεύγουν στο ΣτΕ για το "δάσος" του Ελληνικού

Είχαμε χάσει τους οικολόγους τόσο καιρό με την πετρελαιοκηλίδα, αλλά εμφανίστηκαν τώρα για να πουν ότι είναι δάσος το Ελληνικό.

 

- Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο οικολογικές οργανώσεις για την επενδύση στο Ελληνικό.

- Νωρίτερα η δευτεροβάθμια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων της αποκεντρωμένης διοίκησης απεφάνθη ότι δεν είναι δασικά τα 37 στρέμματα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό

Στην προσφυγή τους οι οργανώσεις, τονίζουν την μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία και στρέφονται κατά της συντονιστικής αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά και υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).

Απεφάνθησαν πως δεν υπάρχει δάσος στο Ελληνικό

Δεν είναι δασικά τα 37 στρέμματα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό απεφάνθη, η δευτεροβάθμια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων της αποκεντρωμένης διοίκησης, κάνοντας δεκτή την ένσταση που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά.

Σημειώνεται, πως τον περασμένο Μάιο το Δασαρχείο Πειραιά, ολοκληρώνοντας το χαρακτηρισμό της έκτασης του Ελληνικού, κατέληξε ότι 37 στρέμματα είναι δάσος. Η απόφαση εκείνη εάν ετίθετο σε ισχύ θα δυσχέραινε - εάν δεν καθιστούσε αδύνατη - την επένδυση, καθώς στο σημείο αυτό βρίσκεται το πιο νευραλγικό κομμάτι του έργου, το σύνθετο ξενοδοχειακό συγκρότημα και το καζίνο.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη, ένα εμπόδιο σε σχέση με την πρόοδο υλοποίησης της επένδυσης, βγαίνει από την μέση. Αν και δεν αποκλείεται να εμφανιστεί, εκ νέου, εάν υποβληθούν ενστάσεις κατά της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων είναι σημαντική ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αναφορικά με τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι αρχαιολογικές εργασίες στην έκταση.