7 φορές μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε γνώμη ο Γαβρόγλου για τις Πανελλήνιες

Πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών

Οι εξετάσεις δεν αφήνουν τα παιδιά να ερωτευθούν και να πάνε για ποτό δήλωνε ο Κώστας Γαβρόγλου τον Μάιο του 2017 στη Βουλή.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρούσε να πει στα παιδιά αυτό που ήθελαν να ακούσουν, παίζοντας ένα πολιτικό παιχνίδι με τα όνειρα και το μέλλον τους.

 

Για την ακρίβεια ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ και στα θέματα της Παιδείας είχε ξεκινήσει στα χρόνια της αντιπολίτευσης.

Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάργηση των Πανελληνιών εξετάσεων ήταν η θέση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ  (28/5/2014, πηγή: syriza.gr).

 

Με τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον στην κυβέρνηση, ο Νίκος Φίλης υποσχόταν έναν νέο τρόπο εισαγωγής με κατάργηση των Πανελλαδικών.

Ο πρώην Υπουργός σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία στις 28/9/2016, δήλωνε: Μελετάμε την πρόταση η εισαγωγή να γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα των ΑΕΙ. Ο ισχύων τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια, έχει εξαντλήσει τη δυναμική του. (Πηγή: Υπουργείο Παιδείας)

 

Πόσες φορές έχει αλλάξει γνώμη ο Κώστας Γαβρόγλου;

Ο διάδοχος του Νίκου Φίλη στο Υπουργείο Παιδείας δεν έχει αλλάξει γνώμη ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 7 φορές για τον τρόπο εισαγωγής στα τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Στις 15/12/2016 ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωνε στην ΕΡΤ πως θα έχουμε Πανελλαδικές για τρία χρόνια ακόμη, αλλά μετά θα αλλάξει το σύστημα και θα καταργηθούν (Πηγή: ΕΡΤ)

Στις 15/3/2017 μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Παιδείας παραδεχόταν πως σήμερα δεν ειναι εφικτό να καταργηθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις και η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια να γίνεται με το βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου (Πηγή: ΣΚΑΪ)

Στις 9/5/2017 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το Υπουργείο Παιδείας και δίπλα στον Κώστα Γαβρόγλου προαναγγέλει την κατάργηση των Πανελλαδικών. Video

Μόνο που μία μέρα αργότερα (10/5/2017) ο Κ. Γαβρόγλου ουσιαστικά παραδέχεται πως δεν είναι σίγουρος για το πώς θα γίνεται η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, υπογράμμιζοντας πως για σχολές με ζήτηση, όπως η Ιατρική, μπορεί να εφαρμόζεται ένα είδος εξετάσεων! (Video- ΣΚΑΪ)

Στις 11/7/2017 ο Υπουργός επανήλθε μιλώντας στην Αυγή, ξεκαθαρίζοντας πως «το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών θα είναι σύντομα παρελθόν». (Πηγή: Αυγή)

Στις 24/8/2017 όμως άλλαξε πάλι γνώμη! «Πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων όχι όμως και να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» ήταν η επι λέξει απάντηση του υπουργού Παιδείας στην ερώτηση δημοσιογράφου του ΑΠΕ! (Πηγή: Sites 1 2 3)

 

Από την κατάργηση των εξετάσεων στις διπλές εξετάσεις

Το αποκορύφωμα των αντιφάσεων στις δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου ήρθε στις 30/8/2017. Ο Υπουργός, μετά από όλα όσα έχουν προηγηθεί, δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών πως δεν είπε ποτέ ότι θα καταργήσει τις πανελλαδικές, ενώ στην ίδια συνέντευξη παραδέχτηκε πως σχεδιάζει διπλές πανελλαδικές, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο! (Πηγή: ΕφΣυν)

Όχι απλώς δεν θα καταργήσει τις εξετάσεις δηλαδή όπως υποσχόταν τόσους μήνες, αλλά θα θεσπίσει διπλές εξετάσεις!

 

Νομίζετε πως κάπου εδώ θα ήταν αδύνατο να ξαναλλάξει γνώμη ο Υπουργός; Και όμως... Μια μέρα αργότερα, στις 31/8/2017, μιλώντας στον Real άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι προαιρετικές οι εξετάσεις του Ιανουαρίου, αφήνοντας παράθυρο ακόμα και για την κατάργησή της! (Πηγή: Real)

 

Σύνολο; Τουλάχιστον 7 φορές άλλαξε γνώμη μέσα σε λίγους μήνες ο Κώστας Γαβρόγλου για τις Πανελλήνιες.