Απάντηση σε ψέμα του Σκουρλέτη για βίντεο της Ομάδας Αλήθειας για τους συμβασιούχους

Όλο το ιστορικό της κοροϊδίας του ΣΥΡΙΖΑ στους συμβασιούχους

"Ουδέποτε είπα στους συμβασιούχους ότι θα μονιμοποιηθούν", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στις 6/5/2018 στον ΣΚΑΪ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις συμβασιούχων δήμων της Αττικής.

 

Οι διαμαρτυρόμενοι ισχυρίζονται ότι ο υπουργός Εσωτερικών τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα μονιμοποιηθούν αλλά πλέον βρίσκονται στην ανεργία.

 

Ο Πάνος Σκουρλέτης –παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων– είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί από τον Φεβρουάριο του 2017 ότι εξετάζεται η δυνατότητα μονιμοποίησης συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 

«Η πραγματική σχέση αυτών των εργαζομένων με το αντικείμενό τους είναι μια σχέση αορίστου χρόνου εργασίας, την οποία ίσως πρέπει να την αναγνωρίσουμε κάποια στιγμή» είχε πει ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη Βουλή.

 

 

 

 

Ο Πάνος Σκουρλέτης όμως, έσπευσε να μας απαντήσει ψευδώς ότι το βίντεο είναι για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι"!

 

 

 

 

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι από την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017.

 

Εκεί, ο Πάνος Σκουρλέτης, υπερασπιζόμενος διάταξη νομοσχεδίου η οποία διευκόλυνε την παράταση για ένα ακόμη χρόνο των συμβάσεων καθαριότητας για εργαζόμενους στους ΟΤΑ, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εξετάζεται η δυνατότητα μονιμοποίησης συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 

 

 

 

 

Πώς ξεκίνησε το πρόβλημα με τους συμβασιούχους από τον ΣΥΡΙΖΑ:

 

Το πρόβλημα ξεκίνησε τον Οκτώβρη 2016, όπου σε άσχετο νομοσχέδιο (για την ίδρυση του ελληνικού ιδρύματος για την έρευνα και την καινοτομία) ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης έφερε αντισυνταγματική τροπολογία που παρέτεινε όλες τις συμβάσεις μέχρι τις 31.12.2017. Μάλιστα, σαν να μην έφτανε η παράταση των συμβάσεων με άσχετη τροπολογία, λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία έφερε ο κ. Βερναρδάκης «νομοτεχνική βελτίωση» με την οποία έσβησε από την τροπολογία τη φράση «λαμβανομένων υπόψη των διαθέσιμων πιστώσεων στους οικείους προϋπολογισμούς». Συνεπώς, και να ήθελε κάποιος Δήμος να αρνηθεί την ανανέωση των συμβάσεων επικαλούμενος έλλειψη πόρων, δεν μπορούσε να το κάνει.

 

 

 

Τι ίσχυε μέχρι τότε:

Από τον νόμο υπήρχε η δυνατότητα για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και έργου, κυρίως συμβάσεις καθαριότητας.

Γι' αυτές τις συμβάσεις το κάθε δημοτικό συμβούλιο αποφάσιζε τον αριθμό τους και τη διάρκειά τους (συνήθως 8μηνα με κοινωνικά κριτήρια).

Οι συμβάσεις ανανεώνονταν με άλλους συμβασιούχους, καθώς χρειάζοταν χρόνος ανεργίας για την επιλογή

 

Χωρίς κανένα αίτημα των Δήμων (οι οποίοι ήταν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι), ήρθε η κυβέρνηση και έδωσε αντισυνταγματική παράταση σε όλες τις συμβάσεις καθαριότητας, ακόμα και στις δίμηνες συμβάσεις!

 

Το θέμα είχε αναλύσει και εξηγήσει λεπτομερώς ο Βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς:

 

 

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε προβλέψει ακριβώς τι θα συμβεί.

"Το κάνουν μόνο για τις ψήφους αυτών των ανθρώπων. Τους κοροϊδεύουν, γιατί όταν θα αρχίσουν τα δικαστήρια οι άνθρωποι αυτοί θα χάνουν τις θέσεις τους, όσους νόμους και αν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τους απολύσει η ΝΔ, θα τους απολύσουν τα δικαστήρια".

 

 

Για τη συγκεκριμένη δήλωση τον είχε κατηγορήσει η Αναστασία Γιάμαλη από την ΕΡΤ, διαστρεβλώνοντας τα όσα είπε.

 

 

 

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συμβασιούχους τον Ιανουάριο του 2017.

"Ψάχνουμε να βρούμε λύση"

 

 

 

Τι έγινε στη συνέχεια.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο (όπως αναμενόταν) έκρινε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων είναι αντισυνταγματικές.

 

Η απόφαση της 10/5/2017

-Κρίνεται ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων (άρθρο 16 του νόμου 4429/2016) είναι αντίθετες στις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος και στην Οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28.6.1999, όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το πδ 164/2004

-Κατά πλειοψηφία κρίνεται αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 98 του Συντάγματος) και η ρύθμιση του άρθρου 25 του ν. 4456/2017 για την πληρωμή των συμβασιούχων

-Αναγνωρίζεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 

 

Η κόντρα Χατζηδάκη Ρήγα μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

"Βρείτε λύση και μην κοροίδεύετε τον κόσμο"

 

 

Η κατάσταση σήμερα

Ο Πάνος Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι ουδέποτε είπε πώς οι συμβασιούχοι θα μονιμοποιηθούν.

 

Δείτε το διπλό βίντεο με όσα υποστήριξε στις 6/5/2018 και αυτά που έλεγε στις 14/2/2017

 

 

 

 

Στο ενδιάμεσο κινήθηκε διαδικασία ορισμένων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, η οποία ξέφυγε από το χρονικά καθορισμένο πλαίσιο της ολοκλήρωσής της, δημιουργώντας έκτοτε ένα κομφούζιο.

Η τροπολογία που είχε καταθέσει ο Πάνος Σκουρλέτης τον Ιούνιο του 2017 προέβλεπε αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

 

Στους προσωρινούς πίνακες όμως του διαγωνισμού, που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο του 2018, περιλαμβάνεται μόλις ένα μικρό ποσοστό των συμβασιούχων.

 

Οι περισσότεροι από αυτούς -κάνουν λόγο για 90%- οδηγούνται στην απόλυση.

 

Σε πολλές περιπτώσεις οι συμβασιούχοι - "παρατασιούχοι" είναι μήνες απλήρωτοι, ενώ παραμένουν στις θέσεις τους με ασφαλιστικά μέτρα, μέχρι την ανάρτηση των οριστικών πινάκων για τις προσλήψεις.

 

Η υπόθεση παραμένει στον αέρα, με τους ίδιους να προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις.