Δείτε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προληπτικές προσαγωγές πολιτών

"Μαύρες εποχές της δικτατορίας, όπου οι προληπτικές συλλήψεις ήταν στην ημερήσια διάταξη" 

Με αφορμή τις προληπτικές προσαγωγές πολιτών στα Γιαννιτσά για την αποφυγή διαμαρτυριών στο χώρο που θα μιλούσε ο Κουβέλης και η Τζάκρη, αλλά και τις δεκάδες προληπτικές προσαγωγές πολιτών κατά την επίσκεψη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, θυμίζουμε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση σε αντίστοιχες περιπτώσεις. 

 

Στις 8 Δεκεμβρίου 2009, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ραδιοφωνική συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5». Σε ερώτηση για τα προληπτικά μέτρα που πήρε η τότε ηγεσία της αστυνομίας, ο Τσίπρας μιλάει για "μαύρες εποχές της δικτατορίας, όπου οι προληπτικές συλλήψεις ήταν στην ημερήσια διάταξη" και πως "το να κάνεις προληπτικές προσαγωγές στο σωρό είναι ένα πλαίσιο το οποίο δημιουργεί μια αίσθηση φόβου, τρόμου στην κοινωνία", ενώ λίγο παρακάτω αμφισβητούσε την νομιμότητα των προληπτικών προσαγωγών. 

 

Ενώ, στις 11 Οκτωβρίου 2012, σε επίσκεψή του στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για "χουντικά διατάγματα περί συναθροίσεων".

 

 

Στις 6 Δεκεμβρίου 2014, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη "Στο Κόκκινο", ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: "Μετά τις προληπτικές προσαγωγές και συλλήψεις έχουμε και προληπτικές καταγγελίες για επεισόδια που θα γίνουν" και συνέχιζε λέγοντας: "Αυτό μυρίζει όχι μόνο συνειδητή προσπάθεια τρομολαγνείας με επένδυση στο φόβο, όχι μόνο προσπάθεια να επενδύσουν στη φωτιά, στο μπάχαλο και την αναταραχή αλλά έχει χαρακτηριστικά πολιτικής προβοκάτσιας". 

 

Στις 21 Μαΐου 2010, υπήρξε συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τις προληπτικές συλλήψεις και προσαγωγές πολιτών. Στη συνάντηση διαμήνυσαν πως: "τέτοιες πρακτικές  της Αστυνομίας και  δεν θα γίνουν στο μέλλον ανεκτές"

 

Στις 20 Φεβρουαρίου 2012, βγαίνει ανακοίνωση από το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ "για τις δεκάδες «προληπτικές προσαγωγές» πολιτών". Μεταξύ άλλων, καταδικάζει "τη συνεχιζόμενη πρακτική των «προληπτικών προσαγωγών» πριν την πραγματοποίηση διαδηλώσεων" και μιλάει για "απόπειρα τρομοκράτησης των πολιτών". Συνέχιζε λέγοντας πως: "Αυτές οι πρακτικές που θυμίζουν μετεμφυλιακή περίοδο και αποσκοπούν στον εκφοβισμό και τη φίμωση της κοινωνίας θα πέσουν στο κενό". 

 

Στις 15 Οκτωβρίου 2012, σε επερώτησή του στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς αναφέρει: 

 

Στις 12 Οκτωβρίου 2012, με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, η επιτροπή δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, λέει: 

 

Στις 13 Δεκεμβρίου 2013, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης και Δ. Τσουκαλάς, έκαναν ερώτηση στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, "σχετικά με τα πολλαπλασιαζόμενα περιστατικά προληπτικών προσαγωγών και ειδικότερα με αφορμή την αυθαίρετη προσαγωγή δύο δημοσιογράφων πριν ξεκινήσει η πορεία της 6ης Δεκεμβρίου του 2013".  Στην επερώτησή τους, σχολίαζαν πως: "η τακτική των προληπτικών προσαγωγών ενισχύει το κλίμα φόβου και τρομοκράτησης των πολιτών". 

 

 

Στις 8 Μαρτίου 2013, ο νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, μιλούσε για "κατοχικό στρατό σε επιχείρηση εκκαθάρισης" σχολιάζοντας τις προληπτικές προσαγωγές από τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή της Χαλκιδικής. 

 

Στις 11 Δεκεμβρίου 2009, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας ζητούσε από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη "να τεκμηριώσει τη νομιμότητα των προληπτικών προσαγωγών".