Διεθνής πολιτικός όρος η kolotumba. Τώρα το χρησιμοποιούν και για το Brexit

Θα γίνει... Τσίπρας η Τερέζα Μέι και θα ανατρέψει το Brexit;

Το σενάριο «kolotoumba» που καθιέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει δημοσίευμα των Financial Times για την Τερέζα Μέι και το Brexit .

Παρόμοιο δημοσιεύμα είχε πριν λίγες μέρες και η El Pais για την Καταλονία.

Οι Financial Times στο κείμενο με τίτλο "Greek lessons for Brexiters" κάνουν λόγο για έναν όρο που έφερε στη μόδα ο Έλληνας πρωθυπουργός το 2015.

 

«Η kolotoumba έγινε ένας όρος της μόδας το 2015, μετά τις τακτικές του Αλέξη Τσίπρα, του κάποτε ριζοσπαστικού αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αφού επέμεινε για μήνες ότι δεν θα υποχωρήσει έναντι των δανειστών, ο κ. Τσίπρας έκανε τούμπα και αποδέχθηκε μια επείγουσα οικονομική διάσωση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που του είχαν προταθεί στην αρχή» 

 

 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ελληνο-βρετανικό συμπόσιο που έγινε στο Ναύπλιο, στο οποίο οι μετέχοντες συζήτησαν ότι αν μπορεί να γίνει μία kolotoumba και στο Brexit, δηλαδή το κατά πόσο είναι πιθανό να μην φύγει τελικά η Μ. Βρετανία από την ΕΕ, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2016.

Πάντως, σύμφωνα με τους FT, το σενάριο αυτό παραμένει απίθανο. «Πολλοί μετέχοντες ήταν υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης, αλλά λίγοι τη θεωρούν πιθανή. Ενας από αυτούς- αντίθετος στην παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ- εκτίμησε τις πιθανότητες μιας kolotoumba στο 0-0,1%. Αλλος, με αντίθετη άποψη, πιστεύει ότι το ποσοστό κυμαίνεται στο 10-30%» γράφουν οι Financial Times.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, στην περίπτωση που γινόταν μία «kolotoumba» τότε θα προκαλούνταν «χάος» στους Συντηρητικούς, ενώ πλήγμα θα δέχονταν και οι Εργατικοί - που ήταν υπέρ του Brexit - καθώς το πολιτικό σύστημα θα απέρριπτε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως τον λόγο του βρετανικού λαού.