Δημόσιο: "Έκρηξη" 6,2% στις δαπάνες για αμοιβές υπαλλήλων το 2018

Ενώ 657.000 υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν μόλις 382 ευρώ το μήνα

Κατά τριπλάσιο ποσοστό αυξήθηκαν οι δαπάνες του Δημοσίου για αμοιβές των υπαλλήλων του σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το capital.gr, βάσει του δελτίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης το οποίο εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, οι εν λόγω δαπάνες "εκτινάχθηκαν" κατά 6,2% το α΄ δίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

 

Ωστόσο, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει σε ετήσια βάση, υποτριπλάσιο ποσοστό αύξησης των λόγω δαπανών και συγκεκριμένα 2,1%.

 

Και αυτό, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κόψει και ετοιμάζει να κόψει ξανά (το 2019) δαπάνες για συντάξεις, αλλά και διατείνεται πως επιχειρεί να περιορίσει τις σπατάλες συνολικά στο Δημόσιο.

 

Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στον ιδιωτικό τομέα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση το μήνα Οκτώβριο του 2017, με μισθούς που φτάνουν μόλις τα 382 ευρώ τον μήνα αμείβονται 657.542 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης!

 

Το μέσο ημερομίσθιο σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων ανήλθε στα 49,97 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε στα 1.148,27 ευρώ.