(Έγγραφα) Τελικά τι συμφώνησαν Τσίπρας και Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών;

Δείτε τι αναφέρει το νέο συνυποσχετικό ελληνικού δημοσίου - ναυτιλιακής κοινότητας

Την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης υπέγραψαν συνυποσχετικό για την «αυτοφορολόγηση» των Ελλήνων εφοπλιστών στην ελληνική οικονομία.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε το Μέγαρο Μαξίμου, «με το νέο Συνυποσχετικό, πλέον καθίσταται μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσό που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστο 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

 

Είναι όμως έτσι;

 

Σύμφωνα με το συνυποσχετικό, το ελάχιστο ετήσιο ποσό θα είναι τα 40.000.000 ευρώ και όχι τα 75.000.000 που αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

 

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

 

Ουσιαστικά, το νέο συνυποσχετικό είναι η συνέχιση του φορολογικού καθεστώτος που έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το 2013. 

 

Η συμφωνία Σαμαρά - Ελλήνων εφοπλιστών περιελάμβανε την άμεση καταβολή 75.000.000 ευρώ και την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού με 140.000.000 ετησίως για 4 χρόνια. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Σαμαρά - ναυτιλιακής κοινότητας τότε, είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλούσε για "ψίχουλα" και υποσχόταν πως όταν κυβερνήσει ο ίδιος, θα φορολογήσει τους Έλληνες εφοπλιστές, ώστε "να συνεισφέρουν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα" .

 

 

Δείτε το νεο συνυποσχετικό: