Έρευνα για κονδύλια 52 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Άμυνας από την OLAF

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου ευρωπαϊκών θεμάτων «Νew Europe», λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη τριών δημοσιογράφων στην Ελλάδα, οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά ένα έργο που ξεκίνησε το υπουργείο Άμυνας τον Αύγουστο του 2016.

 

Όπως αναφέρεται στο neweurope.eu, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, η περίπτωση του υπουργείου Άμυνας ήταν το μόνο γνωστό παράδειγμα παρατυπίας που στάλθηκε προς διερεύνηση στον OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) του 2017.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της DG HOME, δηλαδή του τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης και των εσωτερικών υποθέσεων, καθώς και της πολιτικής για τα σύνορα και την ασφάλεια της Επιτροπής, υπήρξαν δύο περιπτώσεις απάτης που παρουσιάστηκαν στον OLAF προς διερεύνηση.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου και περιγράφει την ανάπτυξη και εφαρμογή της στρατηγικής της DG HOME για την καταπολέμηση της απάτης, με βάση τη μεθοδολογία που παρέχεται από τον OLAF.

 

 

 

Το κονδύλι ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, πάντως, δεν εμπίπτει στις ελεγκτικές αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης για τη Μετανάστευση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται διαφορετικά τα έκτακτα κονδύλια.

Για να επιχορηγήσει η Κομισιόν τα απαιτούμενα κονδύλια, χρειάζεται να επιβεβαιωθεί ότι το εκάστοτε έργο εκτελείται σύμφωνα με τον προβλεπόμενο σχεδιασμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισκέφθηκε το συγκεκριμένο έργο δύο φορές – μία στα τέλη του 2016 και μία στα μέσα του 2017 - για να διαπιστώσει εάν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών εστίασης (κέτερινγκ) με τις οποίες είχαν συναφθεί συμβάσεις, παρείχαν τροφή στους αιτούντες άσυλο στους καταυλισμούς και τα hot spots.

Τέλος, από την πλευρά του ο OLAF, δήλωσε προς το New Europe, πως «δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα των συνεχιζόμενων και ενδεχόμενων επακόλουθων ερευνών και επακόλουθων δικαστικών διαδικασιών». Και πρόσθεσε: «το γεγονός ότι ο OLAF διερευνά το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα που εμπλέκεται έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Ο OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας».