Έξι θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρείν

Στην 67η θέση μεταξύ 190 χωρών στη λίστα του Doing Business βρίσκεται η Ελλάδα με τις γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία, Αλβανία και  ΠΓΔΜ να βρίσκονται σημαντικά πιο ψηλά.

Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 67η θέση από την 61η θέση που ήταν στην περσινή έκθεση.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βαθμολογείται με 68,02 φέτος με άριστα το 100 έναντι 68,01 πέρυσι.

 

Δείτε την έκθεση doing business 2018 εδώ

 


 

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίησης διαδικασιών και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί, καθώς την ίδια ώρα έχει αυξηθεί η φορολογία.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια επιχείρηση στην Ελλάδα καταβάλλει το 51,7% των κερδών της σε φόρους και εισφορές, ποσοστό που στην περσινή έκθεση ήταν στο 50,7%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ είναι 40,1%. 
 

Αναλυτικότερα, στην παγκόσμια κατάταξη για την ευκολία στο επιχειρείν, σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα κατατάσσονται όλες οι γειτονικές χώρες ή οι χώρες που οι οικονομίες τους έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της ελληνικής.   
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση και την ίδια ώρα Αλβανία βρίσκεται στην 65η θέση,  η Τουρκία στην 60η, η Κύπρος στην 53η, η Βουλγαρία στην 50η θέση, η Ιταλία στην 46η θέση, η Ρουμανία στην 45η, η Σερβία στην 43η, η Πορτογαλία στην 29η θέση και η Ισπανία στην 28η θέση. Εντύπωση προκαλεί η διατήρηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε υψηλή θέση των Σκοπίων, συγκεκριμένα στην 11η θέση από 10η που ήταν πέρσι.

Αναφορικά με την Ελλάδα, στην έκθεση σημειώνεται ότι η χώρα μας μαζί με το Λουξεμβούργο και τη Χιλή αποτελούν τις τρεις χώρες  με τη χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών των χωρών, η Ελλάδα είναι πίσω από χώρες, όπως η Σλοβακία (39η), η Σλοβενία (37η), η Τσεχία (30η), η Πορτογαλία (29η), η Πολωνία (27η), η Λετονία (19η), η Ιρλανδία (17η) και η Εσθονία (12η).
 

Στα επιμέρους στοιχεία η Ελλάδα εμφανίζει τις ακόλουθες επιδόσεις:

- Έναρξη επιχείρησης: 37η θέση
- Διαχείριση κατασκευαστικών αδειών: 58η θέση
- Ηλεκτροδότηση: 76η θέση
- Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 145η θέση
- Εξασφάλιση πίστωσης: 90η θέση
- Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 43η θέση
- Πληρωμή φόρων: 65η θέση
- Διασυνοριακό εμπόριο: 29η θέση
-Επιβολή συμβάσεων: 131η θέση
- Επίλυση πτωχεύσεων: 57η θέση