Φίλης: Υπάρχει «σλαβομακεδονική γλώσσα» - Αδωνις: Αυτά είναι αδιανόητα

Ακούστε τα ηχητικά

Τα αλυτρωτικά ζητήματα δεν είναι τα πλέον σημαντικά είπε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον Real FM και αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, ενώ δήλωσε πως υπάρχει Σλαβομακεδονική γλώσσα!

 

«Για μένα το κρίσιμο είναι να υπάρχει συμφωνία για την ονομασία, εφόσον υπάρξει αυτή συμφωνία θα βρούμε λύση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα» προσθέτοντας πως τα αλυτρωτικά είναι «Σημαντικά εφόσον υπάρξει δεσμευτική διεθνή συμφωνία για να αλλάξουν. Δεν τα θεωρώ ζητήματα που θα ανακόψουν τις διαπραγματεύσεις». 

 

Οσον αφορά την γλώσσα ο κ. Φίλης είπε: «Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει; Τι ανακαλύπτουμε τώρα προβλήματα; Σλαβική-Μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Το ελληνικό κράτος το λέει και ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Στο θέματα του ονόματος της γλώσσας ή υπάρχει ή δεν υπάρχει».

 

Το σχετικό απόσπασμα από το 13.30 και μετά:

 

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη:
 
Μιλώντας λίγο μετά, επίσης στο Real FM, ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε αδιανόητες τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη.
 
«Ο κ. Φίλης είπε απίστευτα πράγματα. Πρώτον και κυριότερον, δεν υπάρχει Σλαβομακεδονική γλώσσα, η γλώσσα τους είναι μια βουλγάρικη διάλεκτος. Ουδέποτε ο στρατής Μυριβήλης ή όποιο άλλο κείμενο της εποχής μέχρι το 1945 μιλούσε για Μακεδόνες. Μέχρι το 1945 που ο Τίτο ονοματίζει αυτό το χώρο Μακεδονία και εφευρίσκει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα, δεν υπήρχε καμία αναφορά».
 
«Είναι δυνατόν την ώρα που κάνουμε μια διαπραγμάτευση και θέλουμε να οπλίσουμε την κυβέρνηση με μια όσο καλύτερη επιχειρηματολογία για να πετύχουμε το βέλτιστο, ένας πρώην υπουργός και βουλευτής να βγαίνει και να λέει αυτά τα πράγματα στο ραδιόφωνο; Είναι δυνατόν την ώρα της διαπραγμάτευσης να δίνει ο κ. Φίλης επιχειρήματα στην σκοπιανή πλευρά κατά των θέσεων που υποτίθεται έχει η ελληνική κυβέρνηση»  απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης