Η BlackRock αναστέλλει την επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος!

Το αρνητικό οικονομικό κλίμα και το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση.

Το σχέδιο ανάπτυξης εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου 55.000 τ.μ. στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την ονομασία Academy Gardens, "παγώνει" τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη διοίκηση της Artume, του ελληνικού "οχήματος" της BlackRock, η οποία προωθούσε την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στην έκταση. 

 

Στην απόφαση αυτή προχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες, μετά από προσπάθειες 11 ετών, για μία σειρά από λόγους. Αρχικά, το αρνητικό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς και το οποίο αποτυπώθηκε στο πρόσφατο τραπεζικό "κραχ" στο Χρηματιστήριο. Το εύθραστο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, όπου το επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθεί η κομματική αντιπαράθεση ενόψει των βουλευτικών εκλογών και των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε άλλον έναν παράγοντα όπου οδήγησε στην παραπάνω απόφαση.

 

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν προκαλέσει και προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αδυνατεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την επένδυσή της. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τα εμπόδια που υψώθηκαν από πιθανούς τοπικούς εταίρους κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών συζητήσεων, συντέλεσαν στην οριστικοποίηση της αναστολής της επένδυσης. 


Το οικόπεδο τώρα


Ο χώρος μετά την ολοκλήρωση του έργου 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Artume έχει δαπανήσει κοντά στα 120 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση του έργου, εκ των οποίων 90 εκατ. ευρώ αφορούν την αγορά του οικοπέδου και όμορων εκτάσεων και καθαρισμού τους. Το υπόλοιπο ποσό αφορά στους φόρους, εισφορές και στο κόστος των μελετών που έχουν εκπονηθεί.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η BlackRock είχε προειδοποιήσει και πριν από ακριβώς 1 χρόνο για την αναστολή της επένδυσης, επικαλούμενη τότε τις πολυετείς καθυστερήσεις για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, αλλά και την αρνητική στάση της κυβέρνησης, όπως επίσης και τοπικών συλλογικοτήτων, που είχαν προσφύγει αρκετές φορές ενάντια στην υλοποίηση της επένδυσης. 

 

Εντέλει, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε, ενώ παράλληλα οι επενδυτές προχώρησαν στην επικαιροποίηση ενός μνημονίου συναντίληψης και κατανόησης, με το οποίο η πλευρά της BlackRock εκδήλωνε την πρόθεση να αναλάβει μία σειρά έργων κοινωφελούς χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή. Τα έργα αυτά θα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πάρκων και κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και πολιτισμού. Το συνολικό κόστος όλων των παραπάνω υπολογιζόταν στα 5 - 6 εκατ. ευρώ. 

Η παραπάνω αναστολή της επένδυσης έρχεται σε αντιδιαστολή με τις δηλώσεις Τσακαλώτου για τις επενδύσεις που περιμένει - υποτίθεται - η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να έρθουν.

Δείτε τι έλεγε ο Τσακαλώτος για τις επενδύσεις που περιμένουν να έρθουν: