Το ηθικό πλεονέκτημα των Συριζαίων με τα χρήματα στο εξωτερικό

Υπουργοί και Βουλευτές που είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό, η... μυστήρια Κυπριακή εταιρεία της Αυγής και ο νόμος για τις offshore που πήραν πίσω.

Αυτοί σήμερα κρατούν, δήθεν, τη σημαία του νόμιμου και του ηθικού και τολμούν να κάνουν κριτική...

 

Οι Βουλευτές και Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ με χρήματα στο εξωτερικό

Τον Ιούνιο του 2015 ο Νίκος Φίλης διαβεβαίωνε ότι κανένας Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε λεφτά στο εξωτερικό εν μέσω διαπραγμάτευσης.

 

 

 

Τον Δεκέμβριο όμως του 2016 δημοσιεύτηκαν τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών για προηγούμενα έτη.

Σε αυτά αποκάλύφθηκαν Βουλευτές και Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ με καταθέσεις στο εξωτερικό

 

Το ζεύγος Παπαδημητρίου - Αντωνοπούλου

Ξεχώριζε το Υπουργικό ζεύγος Ράνιας Αντωνοπούλου (Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας)  και Δημήτρη Παπαδημητρίου (υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης) με καταθέσεις 3.147.542 δολαρίων ΗΠΑ στις τράπεζες JB MORGAN και HSBC.

 

Οι καταθέσεις της Κούνεβα

Σημαντικά ποσά είχε δηλώσει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα  Κούνεβα, ύψους 318.128 ευρώ σε τράπεζα της  Βουλγαρίας από την οποία κατάγεται όπως  και 15.393 ευρώ σε τράπεζα της Γαλλίας.    

Σε δήλωσή της η κ. Κούνεβα υποστήριξε ότι «η δήλωση του πόθεν έσχες μου και όσα εμπεριέχονται σ' αυτήν ως "καταθέσεις από δωρεές" είναι το απόσταγμα το μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης, που εκφράστηκε ηθικά αλλά και υλικά, για να μπορέσω ξαναβρώ τη φωνή μου, να ανακτήσω λίγη από την όρασή μου, να σταθώ ξανά στα πόδια μου».

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης  Τσακαλώτος δήλωσε καταθέσεις 27.175 αγγλικών λιρών σε τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας ενώ οι μετοχές του, τα ομόλογα και οι συμμετοχές του σε αμοιβαία κεφάλαια ανέρχονται στο ύψος  των 275.889 ευρώ και των 163.729 λιρών.  

 

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου

Η Θεανώ φωτίου δήλωσε καταθέσεις 97.112 αγγλικών λιρών σε  τράπεζα της Μ. Βρετανίας,  ενώ σε τράπεζα της συγκεκριμένης χώρας  έχει δηλώσει καταθέσεις 71.406 λιρών Αγγλίας

 

Ο Δημήτρης Μάρδας, ο Αριστείδης Μπαλτάς, η Φρόσω Καρασαρλίδου και ο Κώστας Δουζίνας

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μαρδάς δήλωσε καταθέσεις 50.000 ευρώ σε τράπεζα του  Βελγίου, ενώ σε γαλλική τράπεζα (BNP PARIBAS)  δήλωσε ότι διατηρεί καταθέσεις  45.000 ευρώ  ο Αριστείδης Μπαλτάς, πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλό ποσό  καταθέσεων δήλωσε η βουλευτής  Φρόσω Καρασαρλίδου, το οποίο ανέρχεται στις  636.000 ευρώ, εκ των οποίων τα οποία 159.382 ευρώ στην τράπεζα USB της Ελβετίας, ενώ σε τράπεζα της Μ. Βρετανίας δήλωσε καταθέσεις 71.406 λιρών Αγγλίας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος  Δουζίνας.


Το ξεχασμένο 1.000.000 ευρώ στο Πόθεν έσχες του Σταθάκη

Με δήλωσή του, ο κ. Σταθάκης είχε παραδεχτεί ότι η δήλωση «πόθεν έσχες» που υπέβαλε το 2012 ήταν ατελής και ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 υπέβαλε συμπληρωματική δήλωση

 


 

Το δάνειο 1,5 εκατ. για την Αυγή με εγγύηση ΣΥΡΙΖΑ

Ηθικού πλεονεκτήματος συνέχεια με την κομματική εφημερίδα.

 

Οι αποκαλύψεις έγιναν τον Σεπτέμβριο 2016 στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης.

Εκεί ο επικεφαλής του κομματικού εντύπου Δ. Στούμπος ομολόγησε τον υψηλότατο δανεισμό της Αυγής από την Εθνική Τράπεζα, η οποία το 2009 της χορήγησε δάνειο 1,5 εκατομμύριο με εγγύηση την… ιστορικότητα της εφημερίδας και την πενιχρή της κυκλοφορία των 1.500 φύλλων ημερησίως.

 

 

 

 

Η εταιρεία της Αυγής

Στην ίδια επιτροπή Βουλευτές της ΝΔ υποστήριξαν ότι στο μετοχολόγιο της εφημερίδας «Η Αυγή» υπάρχει offshore εταιρεία με έδρα την Κύπρο, η οποία διατηρεί το 2,93% των μετοχών της εφημερίδας.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές ζήτησαν να γίνει γνωστό το όνομα της εταιρείας, αλλά και ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής» Δημήτρης Στούμπος δεν δέχθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία για την offshore της Αυγής, αποφεύγοντας να κατονομάσει το φυσικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η εταιρεία είναι Κυπριακή, έχει το όνομα Άτλας και δεν είναι offshore.

 

Ο νόμος για τις offshore

Θύελλα είχε προκαλέσει τον Μάιο του 2016 η διάταξη που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία και προέβλεπε πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ενώ προβλεπόταν ότι οι νέες ρυθμίσεις είχαν και αναδρομική ισχύ!

Τελικά μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να φέρουν τροπολογία με καθολική απαγόρευση συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε offshore.

 

Μόνο που, όπως κατήγγειλλε η αντιπολίτευση, επειδή ο νόμος ίσχυσε έστω για μια ώρα και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αίρεται το αξιόποινο πολιτικών που συμμετείχαν παρανόμως σε υπεράκτιες εταιρείες.

 

Το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, ο Αρτέμης Αρτεμίου και τα ψώνια στην Καραϊβική

Όχι μόνο είχε πάει σε εκείνο το ...περίεργο ταξίδι στη Βενεζουέλα ο Νίκος Παππάς με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση offshore εταιριών Αρτέμη Αρτεμίου, αλλά όπως είχε αποκαλύψει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, φέρεται να ταξίδεψαν μαζί στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής με το ιδιωτικό αεροσκάφος του «αμφιλεγόμενου» επιχειρηματία της Βενεζουέλας Μαχέντ Χαλίλ.

Ο Νίκος Παππάς είχε χρησιμοποιήσει την αστεία δικαιολογία για το ταξίδι στη Βενεζουέλα ότι σκοπός ήταν «η διερεύνηση της αγοράς αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας».

Περισσότερα για το ταξίδι του Νίκου Παππά σε Βενεζουέλα και Καραϊβική εδώ.