Κομισιόν προς ΣΥΡΙΖΑ: Μη διορίζετε φίλους του υπουργού στο δημόσιο

Μιλώντας για την επιλογή γραμματέων στα υπουργεία οι πηγές της Κομισιόν τόνιζαν  χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις...

 

Είτε το κάνεις με τον κατάλληλο τρόπο, είτε ακολουθείς τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του υπουργού» σχολίαζαν με νόημα.

 

 

Από τις Βρυξέλλες επισήμαιναν επίσης ότι το ΔΝΤ ζητάει τόσο η μείωση του αφορολόγητου όσο και η μείωση των συντάξεων να γίνουν από 1ης Ιανουαρίου 2019 χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου αντίμετρα.

 
 

Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης εξέφρασαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει μιας ενδεχόμενης εκλογική αναμέτρησης στη χώρα μας, ενώ ανέφεραν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί να μειωθεί το αφορολόγητο από του χρόνου, όπως και οι συντάξεις.

Ειδικότερα, όπως τόνιζαν, ο κίνδυνος που τους απασχολεί είναι ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη. «Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την κοινή λογική» σημείωναν μάλιστα.

Στις Βρυξέλλες είναι διάχυτος ο φόβος ότι «κατεστημένα συμφέροντα» θα διεκδικήσουν και πάλι προνόμια.

«Το κόστος για τη χώρα θα είναι μεγάλο αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως, έως τα τέλη Μαΐου, τα προαπαιτούμενα» προειδοποίησαν ακόμα.

 

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν για το ΔΝΤ ότι ζητάει η μείωση του αφορολόγητου να γίνει από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως και η μείωση των συντάξεων, χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου κυβερνητικά αντίμετρα. Διευκρίνιζαν πάντως ότι η Κομισιόν διαφωνεί, καθώς πιστεύει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και ότι δεν απαιτείται εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για τη ψηφισμένη ενεργοποίηση του μέτρου το 2020.

Το Ταμείο, είπαν, εμφανίζεται να επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα στο συντομότερο, αλλά σε κάθε περίπτωση αποσαφήνιζαν πως το ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμη.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάντως «εντός τροχιάς» για να βγει από το πρόγραμμα, αλλά παραμένει ακόμη σε χαμηλές θέσεις στους πίνακες ανταγωνιστικότητας λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα που προέρχονται συχνά από τα υπουργεία και τη Δικαιοσύνη.

Έκαναν δε λόγο για «ιδεολογικά θέματα» στην κυβέρνηση, που αποτελούν ανασχετικό παράγοντα στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.