Με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρατείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή - Ορισμένες διατάξεις αυστηροποιούνται

Παρατείνεται με νέα ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου ο λεγόμενος νόμος Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών και οι διατάξεις του θα ισχύουν έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, ωστόσο προβλέπονται ορισμένες αλλαγές που κατατείνουν στη βελτίωση κάποιων διατάξεων οι οποίες στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ο νόμος Παρασκευόπουλου (άρθρο 43 του Ν. 4489/2017) θα συνεχίσει να ισχύει ως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, όμως εάν ο κρατούμενος που θα αποφυλακιστεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός έως τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα επιστρέφει και πάλι στο καθεστώς κράτησης και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή που του έχει επιβληθεί.

 

Ακόμη, προβλέπεται ότι για τις πρόωρες αποφυλακίσεις – περίπτωση Φλώρου- ο νόμος αυστηροποιείται, οι δικαστές θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών κι αν αυτά είναι πλαστά θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκιση τους. Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει την τροποποίηση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα.

 

Να σημειωθεί πως, παρά την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, το υπουργείο Δικαιοσύνης στην έκθεση «αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων» χαρακτηρίζει «επιτυχημένη» την συγκεκριμένη πολιτική. «Η επιτυχημένη προσπάθεια αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης παρατείνεται για ένα ακόμα χρόνο έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η προσπάθεια για μια αναγκαία παρέμβαση σε κάθε όψη του συστήματος ποινικής καταστολής (νομοθετική, δικαστική, σωφρονιστική) και κάθε λειτουργία του (αντεγκληματική και εγγυητική/φιλελεύθερη).

 

Ας θυμηθούμε πόσο "επιτυχημένος" είναι ο νόμος Παρασκευόπουλου:

 

 

Δείτε όλη την τροπολογία εδώ