Ντάισελμπλουμ: Το 2014 η Ελλάδα θα έβγαινε από τα μνημόνια

"Το 2015 τα πράγματα βγήκαν εντελώς εκτός πορείας"

Συνέντευξη παραχώρησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα τα «Νέα» και αποκαλύπτει πως: «Στα μέσα του 2014 μιλούσαμε για έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, για το τέλος του δεύτερου προγράμματος και είχαμε ξεκινήσει να μιλάμε για το πώς θα είναι η έξοδος, ποιες θα είναι οι προβλέψεις, αν θα χρειαζόταν γραμμή πίστωσης, πώς θα διαχειριστούμε την έξοδο».

 

«Θα ήθελα να δω την Ελλάδα να βγαίνει από τα μνημόνια κατά τη διάρκεια της θητείας μου αλλά το 2015 τα πράγματα βγήκαν εντελώς εκτός πορείας», προσθέτει αναφερόμενος στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

 

Μιλώντας για τις συντάξεις, ο Ντάισελμπλουμ θεωρεί ότι «η περικοπή των συντάξεων δεν είναι απαραίτητη για δημοσιονομικούς λόγους, ούτε επηρεάζει διαρθρωτικά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα» και εκτιμά ότι το επιχείρημα αυτό αποτελεί λόγο για να μην επιμένουν στο Eurogroup στην τήρηση του μέτρου αυτού. Προειδοποιεί, όμως, ότι αυτό που θα κοιτάξουν οι υπουργοί Οικονομικών είναι η γενικότερη αξιοπιστία της Ελλάδας.

 

«Αν υπάρξουν πισωγυρίσματα, οι εταίροι, οι αγορές, οι επενδυτές μπορεί να συμπεράνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι αφοσιωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τους πείσει ότι θα παραμείνει στον δρόμο των συνετών πολιτικών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μισθών, δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική», ενώ θεωρεί ότι «η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο να χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο» και προσθέτει: «είναι σημαντική η οικονομική ανεξαρτησία, αλλά αν ξεφύγει η κατάσταση, η χώρα θα ξαναχάσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Αν χρειαζόταν τέταρτο πρόγραμμα, δεν θα υπήρχε υποστήριξη από την ευρωζώνη».