Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά για την ασυλία των επιστημόνων ξεχνώντας ότι έδωσε ασυλία στο ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ

Σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποχώρησε από την ψηφοφορία, προκάλεσε η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων που συγκροτούν τις επιτροπές για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον στρατηγικό σχεδιασμό για τα εμβόλια που ψηφίστηκε εχθές στην Βουλή.

 

Η συγκεκριμένη τροπολογία σκοπό έχει να προστατέψει τους συμμετέχοντες στις επιτροπές από fake news, αρνητές του κορωνοϊού ή θιασώτες θεωριών συνομωσίας οι οποίοι ήδη μηνύουν τα μέλη των επιτροπών.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει οτι αυτή η τροπολογία προσβάλλει το κύρος των επιτροπών και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη τους.

 

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάει (;) πως όταν ήταν στην κυβέρνηση έφερε τροπολογίες που έδιναν ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)

 

Συγκεκριμένα:

 

Στις 27/05/2016 δημοσιεύεται ο νόμος Ν.4389/2016 με τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» ο οποίος θεσπίζει την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.», το γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

 

Όπως μπορείτε να δείτε στο ΦΕΚ, στο άρθρο 192, παράγραφος 7, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως».

 

 

Σε επόμενο νόμο, τον Ν.4393/2016 στην συγκεκριμένη πράγραφο προστίθενται επιπλέον στοιχεία (με έντονα γράμματα): «Σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως, ο οποίος αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης, την εκτελεί αυτοπροσώπως ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου».

 

Το αποκορύφωμα είναι η τροποποίηση του νόμου που έγινε στις 3/8/2016 όπου προστίθεται παράγραφος η οποία αναφέρει: «Άρθρο 8: Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

 

 

 

Δηλαδή, για οποιαδήποτε αξιοποίηση (αγοραπωλησία) ενός δημοσίου περιουσιακού στοιχείου, οι εμπειρογνώμονες που θα γνωμοδοτούσαν, θα απέφευγαν κάθε ενδεχόμενη επαφή με τη Δικαιοσύνη.

 

 

Εξαίρεση του ΤΧΣ από «πόθεν έσχες» με «νομοτεχνική βελτίωση» Τσακαλώτου

 

 

 

Στις 12/1/2018 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρνει νομοτεχνική βελτίωση όπου τα μέλη του ΤΧΣ εξαιρούνται της υποχρεωτικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. 

 

Η αρχική διάταξη ανέφερε οτι υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» έχουν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου, των οργάνων διοίκησης των θυγατρικών του εταιρειών κλπ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ.

 

Η νομοτεχνική βελτίωση προέβλεπε την εξαίρεση αποκλειστικά των στελεχών του ΤΧΣ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στην παρ. 15 του άρθρου 380 η φράση των άμεσων θυγατρικών της αντικαθίσταται με τη φράση των άμεσων θυγατρικών της πλην του ΤΧΣ».

 

 

Την καταγγελία είχε κάνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος όπως μπορείτε να δείτε και σε σχετική ανάρτησή του στο twitter: