Ο Βορίδης αυστηροποιεί τη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας

Μπαίνουν οικονομικά κριτήρια ως προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι αιτούντες

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, όποιος αλλοδαπός επιθυμεί να γίνει Έλληνας/ίδα πολίτης πρέπει να αποδεικνύει ότι διαθέτει ετήσιο εισόδημα που του εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας.

 

Παρόμοια κριτήρια ισχύουν και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δηλαδή ο πολιτογραφούμενος θα πρέπει να αποδεικνύει ότι διαβιώνει αυτόνομα στη χώρα, χωρίς τη χρήση επιδομάτων από το κοινωνικό σύστημα, με τις όποιες λογικές εξαιρέσεις.

 

 

Επαρκές θεωρείται το ετήσιο εισόδημα υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, περίπου 7.800 ευρώ στη σημερινή αγορά εργασίας, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος οικογένειας, με εξαίρεση τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία πάνω από 67%, που μπορούν να δηλώνουν εισόδημα προερχόμενο από προνοιακά επιδόματα

 

Η υποχρέωση σταθερού εισοδήματος αφορά περίοδο από τρία ως επτά έτη, ανάλογα με το καθεστώς του ενδιαφερόμενου.

Συγκεκριμένα: «Για τους αιτούντες που απαιτείται να συμπληρώνουν 3 έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής (πολίτες Ε.Ε., σύζυγοι Ελλήνων πολιτών με τέκνο) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα και τα 3 αυτά έτη. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 7 έτη (πρόσφυγες ή με καθεστώς επικουρικής, όσοι είναι με άδεια ανθρωπιστικών λόγων, επί μακρόν διαμένοντος, δεύτερης γενιάς, δεκαετίας, μέλη οικογένειας Ελλήνων πολιτών) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 12 έτη (όσοι κατέχουν λοιπούς τύπους αδειών διαμονής) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως(...)».