Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε το 2009 την δυνατότητα ψήφου των αποδήμων

Δεν είχε συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 ψήφων

Από το 2009 μέχρι σήμερα εξελίσσεται η συζήτηση για τη δυνατότητα των απόδημων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

 

Ένα από τα ερωτήματα που θέτουν σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, που ζητάει επιτακτικά δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, είναι "μα γιατί δεν το κάνατε τόσα χρόνια που κυβερνούσατε;"

 

Η απάντηση είναι ότι σχετικό νομοσχέδιο είχε εισαχθεί από το 2009 στη Βουλή, αλλά στην ψηφοφορία δεν είχαν μαζευτεί οι απαιτούμενες 200 ψήφοι που προβλέπει το Σύνταγμα.

Ανάμεσα σε αυτούς που καταψήφισαν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, με αρχηγό τότε τον Γιώργο Παπανδρέου.

 

Στην τοποθέτησή του ο τότε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για "ρυθμίσεις που βρίσκονται σε απόσταση από τη ρύθμιση εκείνη που θα υπηρετούσε ουσιαστικά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών."

 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών του 2009, με Υπουργό Εσωτερικών τον Προκόπη Παυλόπουλο, προέβλεπε δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς και σε υπηρετούντες σε ελληνικές υπηρεσίες στο εξωτερικό και σε Ελληνες υπαλλήλους διεθνών οργανισμών.

Επίσης δημιουργία ειδικών εκλογικών κατάλογων στα προξενεία, οι οποίοι θα ανανεώνονται κάθε φορά. Ορισμό από τα κόμματα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε όποια θέση επιθυμούν, τριών υποψηφίων, οι οποίοι θα πρέπει να κατοικούν τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό. Ακόμα το νομοσχέδιο προέβλεπε να προστίθενται οι ψήφοι των αποδήμων στο σύνολο των ψήφων στην Επικράτεια και να συνυπολογίζονται στην κατανομή εδρών.

 

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν τότε να ψηφίσουν, ζητώντας το νομοσχέδιο να συμπεριλάβει τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών εξωτερικού, καθώς και να εκλέγονται Βουλευτές απόδημοι Έλληνες.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε απαντήσει πως το νομοσχέδιο ήταν μεταβατικό και ότι μεταγενέστερα θα συμπεριλαμβάνονταν αυτές οι προβλέψεις, χωρίς όμως να καταφέρει να αλλάξει την άποψη της αντιπολίτευσης.

 

Πηγές: Καθημερινή, Βήμα, ΣΚΑΪ