Όταν ο Τσακαλώτος ρώταγε γιατί είναι σε αγγλικό δίκαιο το ομόλογο Σαμαρά!

Τώρα βγάζουν ομόλογο σε αγγλικό δίκαιο

"Γιατί στο αγγλικό δίκαιο κ. Στουρνάρα;" αναρωτιόταν το 2014 ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για τα ομόλογα της κυβέρνησης Σαμαρά.


Σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τα έχουν ξεχάσει όλα αυτά...

Οι ίδιοι που κατηγορούσαν την κυβέρνηση Σαμαρά, τώρα πανηγυρίζουν γιατί προχωρούν σε ανταλλαγή εκείνου του ίδιου ομολόγου του 2014, φυσικά σε αγγλικό δίκαιο.


 

Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  προς τον Γ. Στουρνάρα τον Απρίλιο του 2014:

«Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων, την οποία τόσο προπαγανδιστικά αξιοποίησε η κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε στο Αγγλικό δίκαιο και όχι στο Ελληνικό, όπως κατά παράδοση εκδίδοντο προ μνημονίων τα ελληνικά ομόλογα.

Ερωτηματικά, επίσης, προκαλούν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο και για άλλες προνομιακές εξασφαλίσεις, πέραν του Αγγλικού δικαίου, για τους αγοραστές της πρόσφατης έκδοσης των ελληνικών ομολόγων.

Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επίσημες και σαφείς απαντήσεις, μαζί με την πλήρη διαφάνεια, εξυπηρετούν το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον

Επειδή δεν θέλουμε να δίνουμε βάση σε ενδεχόμενες φήμες ή αδιασταύρωτες πληροφορίες

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Γιατί η κυβέρνηση κατέφυγε κατά την πρόσφατη έκδοση ελληνικών ομολόγων σε ξένο δίκαιο και συγκεκριμένα το Αγγλικό και όχι όπως κατά παράδοση έκανε, πριν την μνημονιακή περίοδο στο ελληνικό δίκαιο; Θα συνεχίσει την ίδια τακτική και σε ενδεχόμενες μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων;

- Πέραν του Αγγλικού δικαίου, υπάρχουν και άλλοι πρόσθετοι προνομιακοί όροι εξασφάλισης των αγοραστών της πρόσφατης έκδοσης ομολόγων, ανάλογοι με αυτούς των θεσμικών δανειστών της χώρας;

Τέλος, παρακαλούμε τον κ. Υπουργό όπως καταθέσει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή  όλο το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τους αγοραστές ομολόγων που αφορούν τους όρους δανεισμού.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ευκλείδης Τσακαλώτος»