Πόρισμα Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: "Πάρτι" παράνομων απευθείας αναθέσεων επί Πολάκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Έχει διαβιβασθεί στην Εισαγγγελία Οικονομικού Εγκλήματος

 

Ένα ακόμα Πόρισμα φωτιά της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο διερευνά πλέον η Δικαιοσύνη, έφερε στο φως η εφημερίδα "Μπαμ", και  αποκαλύπτει πως επί των ημερών Υπουργίας Παύλου Πολάκη, στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχε στηθεί κανονικό πάρτι παράνομων απευθείας αναθέσεων.

 

Συγκεκριμένα η Έκθεση Ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο πολυσέλιδο πόρισμά  της αναφέρει πως η Διοίκηση  του τότε ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ( νυν ΕΟΔΥ)  με Πρόεδρο τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ είχε προβεί σε σωρεία παράνομων συμβάσεων με Δικηγόρους καθώς και σε παράνομες πληρωμές αυτών οι οποίες για δύο χρόνια άγγιξαν συνολικά το ποσό των 162.000 ευρώ.

Βάσει του σχετικού πορίσματος οι δαπάνες αυτές  χαρακτηρίστηκαν ως ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ,  παραβιάζοντας τις αρχές του Δημόσιου Λογιστικού και του Μητρώου Δεσμεύσεων που όφειλε να τηρεί ο Οργανισμός.

 

.

 

Μέσω της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον νόμο δίνονταν δικηγορικές αναθέσεις σε ημέτερους του πρώην Αναπλ. Υπουργού Υγείας .

 

Και βεβαίως το πόρισμα αυτό είναι αμείλικτο για το τι συνέβαινε στον Οργανισμό επί Διοικήσεως Ρόζενμπεργκ και Υπουργίας Παύλου Πολάκη.

 

Ειδικότερα:

 

Το πόρισμα διαπίστωσε  για κάθε μία ξεχωριστή δαπάνη που αφορά στις συμβάσεις δικηγόρων την μη σύννομη έκδοση Αποφάσεων ανάληψης με ταυτόχρονη μη τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων του Δημοσίου Λογιστικού. Οι συγκεκριμένες πληρωμές καταλήγει το πόρισμα ότι υπήρξαν μη νόμιμες και μη κανονικές καθώς δεν υπήρξε εφαρμογή των διατάσεων του Δημόσιου Λογιστικού. Συνολικά 162.000€ που δόθησαν ως δικηγορικές αμοιβές είναι παράνομα.

 

Στο πόρισμα αναφέρεται επί λέξει: Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.  για τα έτη 2016-2018 σύναψε μη νόμιμες συμβάσεις νομικών υπηρεσιών για “παροχή συμβουλών γνωμοδοτήσεων” με δικηγόρους Αθηνών και επιπροσθέτως όλες οι συμβάσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με δικηγόρους είναι άκυρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει βεβαίως και το ζήτημα του πως επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι δικηγόροι από την Διοίκηση Ρόζενμπεργκ καθώς κάποιοι εκ των οποίων φαίνεται ότι είχαν εκπροσωπήσει κατά καιρούς   ακόμα και κατηγορούμενους για Τρομοκρατία.

 

Με τα παραπάνω συμπεράσματα ο φάκελος φωτιά διαβιβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία καθώς η ζημία του δημοσίου είναι τέτοια που προβλέπει την απόδοση  κακουργηματικών κατηγοριών.

 

Εξαιρετικό δε ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης  το γεγονός ότι την ίδια δε στιγμή που στο ΚΕΕΛΠΝΟ προσελάμβαναν τους εκλεκτούς δικηγόρους  του Πολάκη, απέλυαν τους ήδη υπηρετούντες με έμμισθη εντολή έμπειρους δικηγόρους  του Οργανισμού Το συγκεκριμένο πόρισμα αναφέρει επί λέξει ότι “ … ότι οι δικηγόροι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. απελύθησαν από την Διοίκηση Ρόζενμπεργκ λόγω  “ προσωπικών αντεγκλήσεων”  με τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.” παραπέμποντας ευθέως στην καθεστωτική αντίληψη που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον Οργανισμό. Αντίληψη αποφασίζομεν και διατάσσομεν

 

 

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι απολυθέντες δικηγόροι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις υπέρογκες παράνομες δαπάνες που δίνονταν στην γνωστή εταιρεία φύλαξης – σεκιούριτι  του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και τα 8 εκατ. Ευρώ που πλήρωνε αέρα η τότε Διοίκηση Ρόζενμπεργκ. Πρόκειται για μία ακόμα

 

Πρόκειται  για ένα ακόμα  Πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας που διερευνά  πλέον η Δικαιοσύνη  και η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος αναφορικά με παράνομες πληρωμές ύψους 8 εκατ. Ευρώ από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε εταιρεία σεκιούριτι από την Διοίκησης Ρόζενμπεργκ το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εκδόθησαν 22 τιμολόγια ύψους 330.000,00 ευρώ κατ’ εντολή Πολάκη.

 

 

Και ερχόμαστε στο σήμερα να ζούμε την παραλογία σε όλη της το μεγαλείο: Ο Παύλος Πολάκης να ισχυρίζεται ότι  μάχεται για την διαφάνεια   και να  κουνάει το δάκτυλο προς κάθε κατεύθυνση παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τιμητή της νομιμότητας,  την ίδια ώρα  που αποκρύπτει το γεγονός ότι επί της δικής του Υπουργίας το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είχε μετατραπεί σε καταφύγιο παράνομων αναθέσεων, προσλήψεων και αδιαφανών διαδικασιών και η ίδια η Διοίκηση του  ελέγχεται και διερευνάται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.