ΠΟΣΔΕΠ: Ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ για το άσυλο βοηθάει την ανομία

Με αφορμή και την παρουσία του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή

Σε απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) υπενθυμίζει ότι είχε διαφωνήσει με την επανανομοθέτηση του ασύλου στα ΑΕΙ από την κυβέρνηση.

 

«Η νομοθέτηση με τον τρόπο που έγινε, του πανεπιστημιακού ασύλου δίνει πρόσφορο έδαφος στην εμφάνιση αυτών των φαινομένων και δημιουργεί εμπόδια στην αντιμετώπισή τους, όπως αποδεικνύεται απο τα γεγονότα που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες στα Πανεπιστήμια» τονίζει η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών.
 

 

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει στην απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας ότι «τα φαινόμενα ανομίας που βρίσκονται σε έξαρση τις τελευταίες μέρες, οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της, να εφαρμόσουν το νόμο».

«Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι όπου κάθε συλλογικότητα θα αποκτά αυθαίρετα και ανενόχλητα στέγη καταλαμβάνοντας παράνομα χώρους, ούτε κοινόχρηστος χώρος όπου, στο όνομα του ασύλου, όποιος θέλει θα επιβάλλει με τη βία και την αυθαιρεσία την παρουσία του και τις απόψεις του και θα βρίσκει άσυλο και προστασία από τον νόμο για τις παράνομες πράξεις του» τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ.
 

 

«Απαιτούμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκτελέσει το συντομότερο το καθήκον της, τα δε συντεταγμένα και θεσμοθετημένα όργανα και οι θεσμοί της να ενεργήσουν αποτελεσματικά, προστατεύοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα από έκνομες ενέργειες και τον πανεπιστημιακό χώρο από εισβολείς» δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ.

Παράλληλα καλεί όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα όργανά της «να συνεχίσουν ενωμένοι να αντιδρούν θαρραλέα και αποφασιστικά εναντίον κάθε παρεκτροπής και παραβίασης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δηλαδή της ελευθερίας στη διδασκαλία, στην επιστήμη και στην έρευνα. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών προστατεύεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό από το ίδιο το Σύνταγμα, ενώ η ιστορική έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου διαστρεβλώνεται και χρησιμοποιείται εναντίον των ακαδημαϊκών ελευθεριών».

 

Η απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ: