Σφοδρές αντιδράσεις στη Βουλή για το διορισμό της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Υπέρ του διορισμού της ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Χρυσή Αυγή - Ένωση Κεντρώων

Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανέβηκαν για ακόμα μία φορά οι τόνοι στη Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
 

 

Η Βασιλική Θάνου, μέχρι πρότινος προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, προτάθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα θεωρώντας πως εμπλέκεται πολύ με την κυβέρνηση για να μπορέσει να εκτελέσει τα καθήκοντά της ανεξάρτητα.

 

 

Η ακρόαση της Βασιλικής Θάνου ξεκίνησε με σφοδρή επίθεση από τον Μάκη Βορίδη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με συγχαρητήρια από τον Γιάννη Δραγασάκη στη νομική σύμβουλο του Πρωθυπουργού πριν καν υπάρξει έγκριση για τον διορισμό της, αλλά και με την ίδια τη Βασιλική Θάνου να απαντάει στην αντιπολίτευση ότι δεν θα μπορεί κανείς να τη βγάλει από τη θέση που θα διοριστεί, παρά μόνο αν παραιτηθεί η ίδια.

 

 

Ο κ. Μάκης Βορίδης της ΝΔ ανέφερε ότι παραβιάζεται ο «πυρήνας» της ουδέτερης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και ξεκαθάρισε ότι «για την ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική, απαράδεκτη. Υπονομεύει την ανεξαρτησία της αρχής. Γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση». 

 

 

Μάλιστα, θύμισε και παλαιότερη δήλωση της κυρίας Θάνου, όταν ήταν πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία είχε αναφέρει ότι η συγκεκριμένη θέση δεν προσφέρεται ως εφαλτήριο. Μεταξύ άλλων, η κυρία Θάνου έλεγε: «Οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις. Τα μέλη του προεδρείου δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της θητείας τους να αποδέχονται άλλες θέσεις, όπως π.χ. του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής».

 

Σε αυτήν τη δήλωση της κυρίας Θάνου αναφέρθηκαν και οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο, στο οποίο ασχολούνται αναλυτικά με την πορεία της κυρίας Θάνου όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

Ωστόσο, η κυρία Θάνου αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ανέφερε σε δημοσιογράφους πως «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ».

 

Τελικά  η κ. Θάνου εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Ενωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής, το  ΚΚΕ ψήφισε παρών και κατά ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.