Στο φως τα απόρρητα πρακτικά των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ

Πρέπει να υπάρξει λύση, όσο υπάρχει η Κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα

Στο φως φέρνει σήμερα η έντυπη έκδοση της "Καθημερινής" τα απόρρητα πρακτικά των 2 συναντήσεων που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί της πΓΔΜ, με θέμα τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. 

 

Οι 2 συσκέψεις έλαβαν χώρα στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου αντίστοιχα, με τη δεύτερη να πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για τη "Μακεδονία του Ίλιντεν". Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι αυτή η λύση είναι "δίκαιη", διότι περιέχει σύνθετη ονομασία, καθαρή διάκριση ανάμεσα στην ελληνική Μακεδονία και στη πΓΔΜ και είναι erga omnes. 

 

Στην πρώτη συνδιάσκεψη, στις 27 Ιανουαρίου, τα Σκόπια δεν συζητούσαν συνταγματική αναθεώρηση, ενώ το θέμα του erga omnes ήταν ανοικτό. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε ήδη παραχωρήσει την ταυτότητα, με τη γλώσσα να ακολουθεί λίγο αργότερα. Στα πρακτικά του Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να θέλει να κλείσει γρήγορα τη συμφωνία με τη πΓΔΜ για να πάει σε εκλογές το δυνατόν συντομότερα, με το αφήγημα του τέλους των μνημονίων, ενώ είναι έκδηλη η ανησυχία των πολιτικών αρχηγών να κλείσει η συμφωνία πριν αναλάβει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εξουσία. "Οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, αφού στην Ελλάδα είναι η Αριστερά στην εξουσία", "ο Τσίπρας θέλει λύση"  και "αν δεν βρούμε τώρα λύση, θα χάσουμε δέκα χρόνια" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζάεφ στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, με τον πρόεδρο της πΓΔΜ να αναφέρει, σύμφωνα με τα πρακτικά, ότι "Ο Τσίπρας είναι θετικότερος από τον Παπανδρέου. Δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος".  

 

Στη δεύτερη συνάντηση που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις 19 Μαΐου, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, κ. Ντιμιτρόφ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα, στη συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες στο Σούνιο, έκανε μία σημαντική παραχώρηση και είναι έτοιμη να ονομάσει τη "μακεδονική γλώσσα ως μακεδονική γλώσσα" και την υπηκοότητα ως μακεδονική/πολίτες της δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν. Αναλυτικότερα, στη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ, ήρθε η πρόταση για δημοκρατία του "Ίλιντεν Μακεδονία", με μετάφραση σε όλες τις γλώσσες και υπηκοότητα "Μακεδονική" και τον Κοτζιά να αναφέρει ότι "αυτή η πρόταση είναι μία επαρκής διαφοροποίηση ανάμεσα στη δική τους και στη δική μας Μακεδονία". 

 

Σύμφωνα με τα πρακτικά, σε αυτήν τη συνάντηση, ο Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει λύση , θα έρθει πάλι η Ν.Δ. στην εξουσία και "οι δυνατότητες συμβιβασμού και εξεύρεσης μίας λύσης θα περιοριστούν σημαντικά". 

 

Τη σκυτάλη παίρνει ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι "ο Τσίπρας είναι από τους πιο αποφασισμένους να λύσουν το πρόβλημα" και καταλήγει ότι η συμφωνία θα υπογραφεί με τον Τσίπρα στις Πρέσπες. 

 

Πηγή: "Η Καθημερινή'