Στο Υπ. Συμβούλιο οι τροποποιήσεις και η αυστηροποίηση ποινών στον Ποινικό Κώδικα

Οι εκτεταμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, παρουσιάζονται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα διετούς δουλειάς της Επιτροπής παρακολούθησης του Κώδικα, που ορίστηκε με απόφαση του κ. Τσιάρα το 2019, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη και πλέον οδεύει προς νομοθέτηση μετά τη διαμόρφωση των τελικών επιλογών του υπουργείου.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατεύθυνση είναι στην αυστηροποίηση του πλαισίου έκτισης της ποινής για τα βαριά κακουργήματα και κοψίματος προνομίων για τους καταδικασθέντες.

 

 

Τέτοια αδικήματα είναι:

 

 

Τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ.1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, δηλαδή: Αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και ληστεία. Εν ολίγοις η βαριά εγκληματικότητα και η προσπάθεια αποκοπής της διάπραξή της από καταδίκους που αποφυλακίστηκαν με ευνοϊκές διατάξεις και επανήλθαν με αναβαθμισμένη εγκληματική δράση.

 

 

Ισόβια ίσον 18 χρόνια

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται, ειδική παράγραφος στο περίφημο άρθρο 105 Β του ΠΚ, όπου για τα συγκεκριμένα εγκλήματα ο χρόνος αποφυλάκισης αυξάνεται στα 4/5 έκτισης της ποινής. Δηλαδή από τα 2/3 πραγματικής έκτισης συν 1/3 πλασματικής(μεροκάματα) αυξάνεται η πραγματική φυλάκιση στα 3/5 και προστίθεται το 1/5 της πλασματικής.

 

 

Παράλληλα αυξάνεται ο χρόνος πραγματικής έκτισης για τα ισόβια από 16 χρόνια που είναι σήμερα (χρόνος που δίνει δικαίωμα υποβολής αίτησης που κρίνεται από δικαστικό συμβούλιο) στα 18 χρόνια.

 

 

 

Ενδεικτικά θα υπάρξει η εξής προσθήκη στο άρθρο 105Β:

 

 

Προκειμένου για ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν για τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν.4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, απόλυση υπό όρο δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα, αν αυτός δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με τα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης 18 ετών.

 

 

Παράλληλα η επιτροπή για αυτά τα αδικήματα "κόβει”και προνόμιο της αποφυλάκισης με βραχιολάκι: Στο άρθρο 110Α προστίθεται παρ. 11 ως εξής: Στις περιπτώσεις των κακουργημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 105Β παρ. 6 εδ. β, δεν επιτρέπεται απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση.

 

 

Παραγραφή αδικημάτων κατά ανήλικων

 

 

Μετά τα όσα είδαμε τον τελευταίο καιρό για τα σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων και με δεδομένο τον σκόπελο της παραγραφής για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η επιτροπή παρεμβαίνει και σε αυτό το θέμα. Έτσι στην πρόβλεψη (113 παρ. 4 ΠΚ) πως "η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος", προστίθεται πως αυτό θα ισχύει και για τα πλημμελήματα που αφορούν τη γενετήσια αξιοπρέπεια.

 

 

Παράλληλα πλέον όλες οι γεννετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων θα διώκονται αυτεπαγγέλτως, δίχως δηλαδή να απαιτείται μήνυση του θύματος.

 

 

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

 

 

"Από την πλούσια σημερινή μας ατζέντα, θα ήθελα επίσης να επισημάνω τις πολύ σημαντικές αλλαγές που θα εισηγηθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα.

 

Στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας.

 

Η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται. Αίρεται αν διαπραχθούν νέα σοβαρά εγκλήματα, ενώ οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών.

 

Πρόκειται με άλλα λόγια, για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος."