Τα fake news για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Τα τρία ψέματα που ακούγονται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνει το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ, που απαντά σε επικρίσεις περί «αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου εξυπηρέτησης συμφερόντων, που φέρνει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας».
 

 

Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι τρία ψέματα έχουν ακουστεί για το νομοσχέδιο. 

 

 

Το πρώτο, ότι η σύντμηση των χρονοδιαγραμμάτων για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Στη χώρα μας σήμερα οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις διαρκούν 6 με 8 χρόνια όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ διαρκούν από 100 έως 150 μέρες! Ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία (2011/92/ΕΕ του ΕΚ και του Συμβουλίου της 13.12.2011) προβλέπει ως μέγιστη προθεσμία τις 90 ημέρες», αναφέρει η ΝΔ.
 

 

Δεύτερο ψέμα, αναφέρει το παρατηρητήριο, είναι τα περί νομιμοποίησης 700.000 αυθαιρέτων μέσω στα δάση. «Αυτό που επιχειρείται είναι να διορθωθεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριο!», αναφέρει, σημειώνοντας ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης λαμβάνει υπ’ όψιν την απόφαση του ΣτΕ και παραπέμπει σε νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα εγκριθεί από το Στε.
 

 

Το τρίτο fake new αφορά στην άδεια της κυβέρνησης για εξορύξεις στην περιοχή Natura παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η κυβέρνηση εφαρμόζει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
 

 

«Αυτοί λοιπόν που φοβούνται για δήθεν εξορύξεις κλπ. να ξέρουν ότι τίποτα δεν θα επιτραπεί χωρίς έγκριση του ΣτΕ! Αυτό γίνεται ακριβώς για ΝΑ ΜΗΝ υπάρχουν ad hoc και αυθαίρετες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στον κάθε επενδυτή, στον κάθε μελετητή και γραφειοκράτη», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Μάλιστα, το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι «εκείνοι που έχουν το θράσος να παριστάνουν τους εισαγγελείς μέσω fake news, θα έπρεπε να απολογούνται για τις καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες οδήγησαν με τις πολιτικές τους, για την απίστευτη διαχείριση με τα απορρίμματα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, για τον αντισυνταγματικό νόμο που πήγαν να περάσουν για τις οικιστικές πυκνώσεις, για τις άθλιες επιδόσεις στις ΑΠΕ και την ανύπαρκτη πολιτική απολιγνιτοποίησης». Τα συγκεκριμένα θέματα έρχεται να διορθώσει το νομοσχέδιο.

 

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σκόντο στο περιβάλλον και στο μέλλον των παιδιών μας δεν κάνει! Άλλοι θα έπρεπε να αναρωτηθούν το ίδιο κοιτώντας τον καθρέφτη τους», καταλήγει το παρατηρητήριο.
 

 

 

Tags: