Τα fake news για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Ο Ρουβίκωνας και η απάντηση Αραμπατζή στην ερώτηση Αρσένη

Το να αναπαράγονται στα social media fake news, ανακρίβειες, μυθεύματα και υπερβολές μόνο σπάνιο δεν είναι.

 

Στην περίπτωση των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών όλα ξεκίνησαν από έναν πρώην εργαζόμενο εταιρείας του χώρου, που έκανε την δήθεν «αποκάλυψη» ότι οι εταιρείες σκορπούν τον καρκίνο ταΐζοντας τον κόσμο φορμόλη.

 

Τα δεδομένα

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ο εν λόγω δεν είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων, ούτε οποιουδήποτε συλλόγου ιχθυολόγων, καθώς ουδέποτε έλαβε πτυχίο ιχθυολόγου».

Η ανακοίνωση του συλλόγου συνεχίζει ως εξής: «Οι δηλώσεις του ξεκινούν θέτοντας ως βάση αυτήν ακριβώς την ιδιότητα. Κάθε άλλη δήλωση από εκείνο το σημείο και μετά εμπεριέχει ήδη το στοιχείο του ψεύδους, και της ημιμάθειας».

 

 

Έχουν τα ελληνικά ψάρια φορμόλη;

 

Η απάντηση από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) είναι η ακόλουθη:

  • Για να παραχθούν τα ψάρια δεν απαιτούνται χημικά, όπως φορμόλες και αντιβιοτικά.
  • Τα όποια κτηνιατρικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται στην Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια είναι εγκεκριμένα και εξονυχιστικά ελεγμένα, χορηγούνται δε πάντα κάτω από αυστηρότατη κτηνιατρική επίβλεψη και έλεγχο».

 

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή

 

Ο Βουλευτής του Βαρουφάκη, Κρίτων Αρσένης, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

 

 

Η αρμόδια Υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, αφού κάλεσε τον Βουλευτή να μιλάει με στοιχεία και όχι με «αισθήσεις», παρέθεσε τα εξής δεδομένα:

 

  • Από επιτόπιους ελέγχους της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Υπουργείου δεν διαπιστώθηκε παράνομη χρήση φορμόλης, ως αντιπαρασιτική θεραπεία στα ψάρια, με σκευάσματα χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ.
  • Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ η χρήση της φορμαλδεΰδης (ως κτηνιατρικό φάρμακο) επιτρέπεται σε όλα τα είδη ζώων, είναι ασφαλής και δεν αφήνει κατάλοιπα στους ιστούς γιατί είναι ιδιαίτερα πτητική ουσία. Συγκεκριμένα στα ψάρια ενδείκνυται ως αντιπαρασιτική θεραπεία.
  • Το 2015 εγκρίθηκε στη χώρα μας η κυκλοφορία σχετικού φαρμακευτικού σκευάσματος.
  • Από τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ιχθυοκαλλιέργειες (σε χιλιάδες δείγματα ζωικών ιστών) έχουν διαπιστωθεί ελάχιστες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

 

Ο Ρουβίκωνας και τα τρικάκια

 

"Δράση" ανέλαβαν και οι αναρχικοί του Ρουβίκωνα. Με κείμενο αναπαρήγαγαν τα fake news για "λουτρά φορμόλης", "καταστροφή των θαλασσών, του περιβάλλοντος" κλπ.

Πέταξαν μάλιστα τρικάκια και φορμόλη στα γραφεία εταιρείας με ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Αλήθεια ή θεωρία συνωμοσίας;

 

Λόγω όσων γράφονται στα social media, και παρά τα αντίθετα στοιχεία, η εικόνα παραμένει σε πολλούς: «Τα ψάρια έχουν φορμόλη».

 

Είναι δυνατόν όμως αυτό να μην έχει εντοπιστεί από τις αρχές;

 

Η Ελλάδα εξάγει κάθε χρόνο περίπου 115.000 τόνους ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, σε 40 χώρες της Ευρώπης και Βορείου Αμερικής, απευθυνόμενη σε περισσότερους από 600 εκατομμύρια καταναλωτές προηγμένων κοινωνιών.

Ακόμα και αν οι ελληνικές αρχές δεν το έχουν εντοπίσει, είναι δυνατόν οι αρχές των ευρωπαϊκών χωρών, της Αμερικής, του Καναδά να αφήνουν να κυκλοφορούν στις αγορές τους ελληνικά ψάρια με φορμόλη;

Η απάντηση είναι ότι αποκλείεται όλος ο κόσμος να συμμετέχει σε μια τέτοια «συγκάλυψη».

 

 

Τα δεδομένα για τα ελληνικά ψάρια από τον ΕΛΟΠΥ:

 

  • Για την παραγωγή δεν απαιτούνται χημικά, όπως φορμόλες και αντιβιοτικά.
  • Η Ελλάδα εξάγει κάθε χρόνο 115.000 τόνους ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας σε 40 χώρες.
  • Τα κτηνιατρικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και εξονυχιστικά ελεγμένα.
  • Tα ψάρια διατρέφονται με ξηρά τροφή, απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της ΕΕ.

 

Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή:

Xορηγείται μόνο με συνταγή Κτηνιάτρου, ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές (κατά τόπους Τμήματα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) και έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμακευτικού προϊόντος από τον ΕΟΦ.

 

Έτσι, μεταξύ άλλων, διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση μεταφοράς οποιασδήποτε ουσίας στον άνθρωπο όπως αυτό περιγράφεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης.

Ακόμα κι αν χορηγηθεί κάποιο εγκεκριμένο κτηνιατρικό σκεύασμα, δεν γίνεται αλίευση πριν εξαλειφθούν εντελώς τα ίχνη του.