Τροπολογία - δώρο της κυβέρνησης στις Πολυεθνικές φαρμακευτικές. Καβγάς στη Βουλή Άδωνι - Ξανθού - Πολάκη

Δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία καθώς με βάση την τιμή στην Ελλάδα θα αυξηθούν οι τιμές σε πολλές άλλες χώρες

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση και τροποποιεί το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων προκάλεσε τη σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

 

Η Κυβέρνηση νομοθετεί το μεγαλύτερο Δώρο στην Φαρμακοβιομηχανία που έχει γίνει ποτέ! Πρόκειται περί αδιανοήτου εύνοιας κυρίως στις Πολυεθνικές τύπου Novartis βιομηχανία υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Με το δικό μου νόμο ο μέσος όρος της τιμής των φαρμάκων έβγαινε από τον μέσο των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ, δηλαδή και των χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης που έχουν πολύ χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Με την τροπολογία όμως που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση για την τιμολόγηση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος από δύο χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή χώρες που η τιμή των φαρμάκων είναι υψηλότερη, και μάλιστα προβλέπεται και αύξηση έως 10% το χρόνο», συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

 

 

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η τροπολογία κάνει δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία καθώς με βάση την τιμή στην Ελλάδα θα αυξηθούν οι τιμές σε πολλές άλλες χώρες, για να προσθέσει: «Αν ήμουν ο Πολάκης, τώρα θα ρωτούσα τον Ξανθό, 'πόσα πήρες'. Επειδή δεν είμαι ο Πολάκης, δεν το λέω αλλά θέλω να μας πείτε πώς ένας υπουργός αποφάσισε να έρθει στη Βουλή και να κάνει τέτοιο δώρο στην ξένη φαρμακοβιομηχανία, και στη NOVARTIS. Εσείς μας λέγατε ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς και ένα dumping στις τιμές ευνοούσε τη NOVARTIS και τις άλλες φαρμακοβιομηχανίες.»

 

 

Η ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη:

 

 

 

 

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. «Προφανώς μάθατε ότι διαβιβάστηκε το πόρισμα, για την αντικειμενικοποίηση της ζημίας του ελληνικού δημοσίου, από το 2006 έως το 2014, που αφορά τη NOVARTIS και τα φάρμακα της, και σας έχει πιάσει μαύρη και σκληρή τραμουντάνα» είπε ο Παύλος Πολάκης, ενώ στο γνωστό του ύφος, απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη, είπε:

 

«Δεν είμαστε το ίδιο. Όσο και να γαβγίζεις ότι κάνουμε δώρα στις φαρμακοβιομηχανίες, δεν πιάνει! Το Harvard project εσύ το υλοποίησες ως στυγνό στρατιωτάκι, εκείνων που σου το παρήγγειλαν! Αυτά θα τα βρει η δικαιοσύνη. Όσο και να φωνάζει και να κουνιέσαι σαν το play mobile, δεν είμαστε το ίδιο! Και κάτω το χεράκι.»

 

«Προφανώς δεν είμαστε το ίδιο» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Όταν ασκήθηκε δίωξη στον Νίκο Γεωργιάδη, την επόμενη στιγμή, σε διάστημα 10 λεπτών, είχε διαγραφεί από τη ΝΔ και του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο δικαστήριο. Τώρα που ασκήθηκε δίωξη σε βάρος της κ. Δούρου, εσείς βγαίνετε και την υποστηρίζετε.» Επανήλθε δε στο θέμα της τροπολογίας λέγοντας ότι η τροπολογία κάνει δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία καθώς με βάση την τιμή στην Ελλάδα θα αυξηθούν οι τιμές σε πολλές άλλες χώρες.