Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε καλύτερη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

Την καταψήφιση της ιστορικής διακρατικής στρατιωτικής συμφωνίας με τη Γαλλία αποφάσισε το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από εισήγηση του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα

 

Συγκεκριμένα, η εισήγηση του κ. Τσίπρα ήταν να καταψηφιστεί η συμφωνία και ανέλυσε τις αιτίες της εισήγησής του σε τρεις διαφορετικές παραμέτρους: 

 

α. Έλλειμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

 

β. Το κόστος και η οικονομική διαχείριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και κυρίως,

 

γ. Το άρθρο 18 της συμφωνίας στο οποίο αναφέρεται ότι προβλέπεται: «Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».

 

Πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το αμυντικό δόγμα της χώρας.

 

 

 

 

 

Αναλυτικά η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα:

 

 

«Ο κος Μητσοτάκης μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλη με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη.

 

 

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάσει των εισηγήσεων του ΓΕΝ.

 

Αλλά εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ.

 

 

Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. 

 

 

Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας.

 

 

Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνιση.

 

 

Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία.

 

 

Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

 

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».