Βερναρδάκης: Ο νόμος Κατρούγκαλου άνοιξε το δρόμο για τα αναδρομικά πρώην βουλευτών

Ενώ ο Κατρούγκαλος έλεγε ότι είναι fake news

Ακριβώς τα αντίθετα λένε οι 2 υπουργοί της κυβέρνησης για το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με τα αναδρομικά που ζητούν πρώην βουλευτές.

 

O Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" παραδέχτηκε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου άνοιξε τη δυνατότητα για αναδρομικά σε βουλευτές.

 

«Υπάρχει ένα όριο προσωπικής ευθύνης. Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να κάνει χρήση μίας δυνατότητας που έχει, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να την κάνει, ανεξαρτήτως συγκυρίας και συνθηκών» δήλωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Κάποιοι το έκαναν. Θεωρητικά ακολουθούν κατά γράμμα μία δυνατότητα που έχουν, αλλά κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς είναι κάτι το οποίο στις συνθήκες των τελευταίων ετών δίνει πολύ κακό σήμα στην κοινωνία. Και οι ίδιοι θα έπρεπε να έχουν αυτοπεριοριστεί», επισήμανε ο κ. Βερναρδάκης, εξηγώντας πως είναι «άλλο να έχω το δικαίωμα και να μην κάνω χρήση και άλλο να κάνω κατάχρηση κάποιων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως των συνθηκών».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ, ότι «βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του Κράτους από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο» ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε:

«Ο νόμος άνοιξε τη δυνατότητα, αλλά δεν ήταν ειδικά, δεν ήταν ένας φωτογραφικός νόμος ο οποίος προσδιορίζει αυτούς τους 110 πρώην βουλευτές [...] Δεν μπαίνω στη διαδικασία σε ποιον ανήκουν οι βουλευτές, από τα κόμματα που είχαν το 95% των εδρών του κοινοβουλίου τις δεκαετίες του '90 και του 2000. Η αντιπαράθεση αυτή είναι άγονη, η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ειδικά στη σημερινή συγκυρία».

 

Ο Κατρούγκαλος λέει τα αντίθετα για τον νόμο του

Για το ίδιο θέμα ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «αισχρό ψέμα, πιο αισχρό πεθαίνεις», αναφερόμενος στην ερμηνεία ότι νόμος του άνοιξε «παράθυρο» για την καταβολή των αναδρομικών.

 

 

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν το 2008, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, και αυτό που συμβαίνει τώρα, όπως τόνισε, είναι πως η εκτελεστική εξουσία δεν δύναται να μην εφαρμόσει τελεσίδικες αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, η σχετική διάταξη εισήχθη στο νόμο του για να καθυστερήσει η καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς διαφορετικά θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις καταβάλει άμεσα.

Χωρίς να δώσει ιδιαίτερες διευκρινήσεις και επί αυτού του θέματος, και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν πληρωμές με ομόλογα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι τώρα μπορεί ο υπουργός να εκδώσει υπουργική απόφαση που να δίνει τη δυνατότητα καταβολής μηναίων δόσεων και όχι άμεσης καταβολής του ποσού.