(Βίντεο) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει το 2014 δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Τώρα ο Τσίπρας κάνει φιέστες στο Μαξίμου

 

"Η έμπρακτη ενίσχυση της δημόσιας υγείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση" δήλωσε μόλις χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου, για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για τη δωρεά ποσού που αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η Δημόσια Υγεία.

 

Το 2014 όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και του «Συλλόγου Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, οι Άγιοι Ανάργυροι». 

 

Σκοπός της δωρεάς του Συλλόγου ήταν η ανέγερση και λειτουργία ξενώνα συγγενών των ασθενών, με δικές του αποκλειστικά δαπάνες, σε οικόπεδο εντός του χώρου του Νοσοκομείου.

 

Το ποσό της δωρεάς ανέρχόταν σε 2.300.000 ευρώ και αποτέλεσε μέρος του ποσού που διατέθηκαν στον δωρητή Σύλλογο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Υπέρ του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ερωτήματα όπως «πώς θα διασφαλιστεί ότι θα εξυπηρετηθεί ο σκοπός της δωρεάς», ή «γιατί δεν έχει προβλεφθεί ρητά η ευθύνη του δωρητή αν υπάρχουν κακοτεχνίες» ή «γιατί απουσιάζει Κανονισμός που θα περιέγραφε με ακρίβεια τη λειτουργία του Ξενώνα». 

 

Δείτε το βίντεο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνο Ζαχαριά από την επιτροπή του 2014:

 

 

Το ΚΚΕ είχε δηλώσει ότι επιφυλάσσεται διότι, μεταξύ άλλων, πρόκειται για μια πρακτική που εθίζει τους πολίτες στην αρχή ότι «οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι δικαίωμα των πολιτών αλλά φιλανθρωπία» και επισημαίνει ότι τα χρήματα της δωρεάς «αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος από την εκμετάλλευση των εργαζομένων από το καπιταλιστικό κεφάλαιο». 

 

Μ. Βορίδης: «Να μην τα πάρουμε; Δεν τα θέλουμε;» 

Αυτές οι παρεμβάσεις σχολιάστηκαν από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη με τον εξής τρόπο: «Δηλαδή, τι θα πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ να πει: "Ναι, τα δεχόμαστε τα 2.300.000 ευρώ. Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον δωρητή". Και ακούμε σήμερα πως προήλθαν τα χρήματα από το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Εντάξει. Μπορεί να προήλθαν από εκεί. Δεν τα θέλουμε; Να μην τα πάρουμε;». 

Στο κλίμα αυτό ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε γιατί είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο θέμα οι πολιτικές δυνάμεις ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί ομόφωνα και να δοθεί η δυνατότητα στους συγγενείς των ασθενών να απολαύσουν τη φιλοξενία του Ξενώνα. 

 

 

 

«Ναι μεν αλλά» 

Πιο αναλυτικά ως προς τις τοποθετήσεις των κομμάτων, από τη ΝΔ ο Δημήτρης Χριστογιάννης, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δέχεται 9.700 ασθενείς ετησίως και συνεπώς η σημασία του έργου και η πολύτιμη προσφορά των δωρητών είναι αυταπόδεικτες. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάς είπε ότι τέτοιες δωρεές είναι ευπρόσδεκτες, αλλά αυτά είναι ζητήματα που σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί να τα ρυθμίζει η αγορά, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τη φροντίδα ευάλωτων ομάδων. Ζήτησε επίσης περισσότερο δεσμευτικούς όρους για να μην μείνει μόνο ένα κτίριο, που, σε τελική ανάλυση, κτίρια άδεια έχει πολλά το ελληνικό δημόσιο. 

Σημαντική χαρακτήρισε τη δωρεά ο Μιχάλης Κασσής από το ΠΑΣΟΚ, όπως σημαντικό χαρακτήρισε και το ποσό των 2.300.000 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πρόσθεσε, όμως, ότι καλές είναι οι δωρεές, αλλά το κράτος έχει την κεντρική και μεγάλη ευθύνη για τον τομέα της υγείας και άρα απαιτούνται χρήματα για να γίνουν περισσότερα. 

Την ανάγκη αυτή η δωρεά να βρει μιμητές επισήμανε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, λέγοντας ότι το κόμμα του την υπερψηφίζει. Θετικά, είπε ότι βλέπει τη δωρεά, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, αλλά πρόσθεσε ότι το κράτος δεν πρέπει να αφήνει κενά στην περίθαλψη απόρων καρκινοπαθών. 

Τη θέση ότι «αυτά είναι θέματα που πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος και μόνο επικουρικά να λειτουργούν οι φιλανθρωπίες», διατύπωσε ο Γιώργος Λαμπρούλης του ΚΚΕ, εκτιμώντας ότι χρήματα για την υγεία δεν θα υπάρξουν διότι εμποδίζουν την κερδοφορία της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. 

Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ο Οδυσσέας Βουδούρης αναρωτήθηκε γιατί δεν υπογράφει τη σύμβαση το ίδιο το Ίδρυμα Νιάρχος αλλά ένας Σύλλογος, που δεν έχει δικά του χρήματα και δεν είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει τα χρήματα για να λειτουργήσει τον Ξενώνα.