Το “Υπερταμείο” προσέφυγε στο ΣτΕ υπέρ της παραχώρησης των μνημείων!

Στον «αέρα» βρίσκεται η προσπάθεια εξαίρεσης 2.329 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων έπειτα από την προσφυγή στο ΣτΕ του «Υπερταμείου» προκειμένου να υπερασπιστεί την υπουργική απόφαση Τσακαλώτου που αναφέρεται στη μεταβίβαση!

 

Όπως ανέφερε από βήματος της Βουλής σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης κατά την συζήτηση επί της προτάσεως για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η υπόθεση εκχώρησης στο «Υπερταμείο» (ΕΕΣΥΠ) των -συνολικά- 10.119 ακινήτων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, παίρνει νέα τροπή, έπειτα από την παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που πραγματοποίησε τη Δευτέρα το «Υπερταμείο». προκειμένου να υπερασπιστεί την υπουργική απόφαση Τσακαλώτου που αναφέρεται στη μεταβίβαση!

 

Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που όλο το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους πως τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που περιλαμβάνονται στη λίστα, δεν αποτελούν αντικείμενο «συναλλαγής». Για «διγλωσσία» κατηγορούν την κυβέρνηση οι αρχαιολόγοι και διερωτώνται μετά τις τελευταίες εξελίξεις ποια είναι η πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη από τα Χανιά διαβεβαίωνε ότι προχωράει η θεσμική «θωράκιση» της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από την ταυτοποίηση των μνημείων που περιλαμβάνονταν στην επίμαχη λίστα και πως επίκειται νέα υπουργική απόφαση που θα εξαιρεί από την όποια εκχώρηση δια παντός τα μνημεία.

 

Ωστόσο, 3 μόλις ημέρες αργότερα, το «Υπερταμείο» συμπεριφερόμενο σαν «ιδιοκτήτης» των ακινήτων, έκανε παρέμβαση στο ΣτΕ κατά της προσφυγής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την «περιουσία» του.