Ζάεφ: Η αποκάλυψη των WikiLeaks ακόμα ένας λόγος για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα

Έκθετος ο Τσίπρας από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks και τους πανηγυρισμούς του Ζάεφ - Τα έδωσε όλα στη διαπραγμάτευση

Τηλεγράφημα του Πρακτορείου Ειδήσεων των Σκοπίων με τίτλο "Ζάεφ: Τα έγγραφα των WikiLeaks είναι ακόμα ένας λόγος για το ναι στο δημοψήφισμα."

 

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως «Η διαρροή του αμερικανικού τηλεγραφήματος που καταδεικνύει ότι η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008, με αντάλλαγμα αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, είναι ένας ακόμα λόγος οι Σκοπιανοί να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα».

 

 

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως πολλές κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ επιχείρησαν να βρουν λύση στο ονοματολογικό, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης Γκρουέφκι, στην οποία αναφέρεται το επίμαχο τηλεγράφημα που δημοσιοποίησαν τα WikiLeaks.

 

Από το τηλεγράφημα του MIA φαίνεται πως ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως η λύση στο ονοματολογικό βρέθηκε αφότου τα Σκόπια δέχτηκαν χρήση του νέου ονόματος έναντι όλων (erga omnes) κάτι που προκαλούσε την ένσταση της κυβέρνησης Γκρουέφκι, καθώς οι αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν το 2008 ότι τα Σκόπια σχεδίαζαν να διατηρούσαν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην εσωτερική χρήση ακόμα εάν υπήρχε συμφωνία για μετονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία».

 

 

Επίσης λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks σχετικά με την στρατηγική που είχαν χαράξει τα Σκόπια ήδη από το 2008 σχετικά με το ονοματολογικό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έστειλε ένα νέο μήνυμα περί «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» από το Πέτσεβο:

 

Δείτε το σχετικό απόσπασμα: