Η Γιαννακάκη αναρτά άρθρο που αναφέρει πως οργανώσεις ζητούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Μόνο ερωτηματικά προκαλεί η ανάρτηση της πρώην Γενικής Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Γιαννακάκη, η οποία επέλεξε να "ανεβάσει" στο Twitter άρθρο της "Εφημερίδας των Συντακτών" το οποίο αναφέρει πως δύο οργανώσεις δικαιωμάτων στην Ευρώπη κατέθεσαν αναλυτικό κατάλογο παραβιάσεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού συντάγματος και ζητούν από την Επιτροπή να κινήσει σε βάρος της χώρας μας την προβλεπόμενη διαδικασία.

 

Το άρθρο αναλυτικά αναφέρει:

Αναφορά κατά της Ελλάδας για παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου στο προσφυγικό κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο από τις μεγαλύτερες οργανώσεις δικαιωμάτων στην Ευρώπη, η OXFAM και η WEMOVE.

 

 

Παραθέτουν αναλυτικό κατάλογο με σωρεία παραβιάσεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού συντάγματος και ζητούν από την Επιτροπή να ερευνήσει την αναφορά και, σε περίπτωση που διαπιστώσει παραβίαση, να κινήσει σε βάρος της χώρας μας την προβλεπόμενη διαδικασία επί παραβάσει. 

 

 

Την προσφυγή την κατέθεσε εκ μέρους των οργανώσεων η ολλανδική δικηγορική εταιρεία De Brauw Blackotone Westbroek, από τις μεγαλύτερες και πιο αναγνωρισμένες δικηγορικές εταιρείες της Ευρώπης. Στο επίκεντρο της προσφυγής βρίσκονται οι πρόσφατοι νόμοι Χρυσοχοΐδη και Μηταράκη για τη διεθνή προστασία, όπως και άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό, συμπεριλαμβανομένης της διαβόητης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της απόφασης του ΚΥΣΕΑ το Μάρτιο, που ανέστειλε για ένα μήνα τη διαδικασία ασύλου με αφορμή την κρίση στον Εβρο.

 

 

Το κείμενο της προσφυγής περιλαμβάνει αναλυτικά τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου που κατηγορείται ότι παραβιάζει η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης: παρεμπόδιση πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, παραβιάσεις των διαδικαστικών εγγυήσεων, αυθαίρετη κράτηση, συνθήκες υποδοχής και κράτησης, παράνομες επαναπροωθήσεις. 

 

 

«Η Ελλάδα αποτυγχάνει από πολλές απόψεις, σκόπιμα, σε πολύ μεγάλο εύρος, με συστηματικό τρόπο και σε συνεχή βάση, να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασύλου, που θεσπίστηκαν για να εγγυηθούν υψηλό επίπεδο προστασίας των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών διεθνών συνθηκών, που αποτελούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο για το Ασυλο», σημειώνει η αναφορά των οργανώσεων.

 

 

Την ανάρτησή της στο Twitter η κυρία Γιαννακάκη συνοδεύει με το εξής κείμενο: "Δύο από τις μεγαλύτερες οργανώσεις δικαιωμάτων στην ΕΥΡΏΠΗ κατέθεσαν αναλυτικό κατάλογο παραβιάσεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού συντάγματος και ζητούν από την Επιτροπή να κινήσει σε βάρος της χώρας μας την προβλεπόμενη διαδικασία".