Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων αλλά δεν ήταν γενοκτονία

H 19η Μαΐου ορίσθηκε το 1994 από την Βουλή των Ελλήνων, ως ημέρα μνήμης, τιμής και χρέους των 353.000 επισήμως καταγεγραμμένων Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

 

Σήμερα τιμούμε την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων η οποία σηματοδοτήθηκε με τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου 1919. Ο Κεμάλ συγκρότησε την απάνθρωπη μυστική οργάνωση Mutafai Milliye, με τη βοήθεια του νεοτουρκικού κομιτάτου, σχεδιάζοντας και ολοκληρώνοντας την εξόντωση του ποντιακού ελληνισμού.

 

Η εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού ξεκίνησε με την σύλληψη των πιο επιφανών ατόμων του ελληνικού πληθυσμού, των μητροπολιτών, ιερέων, δασκάλων, δικηγόρων και επιστημόνων, οι οποίοι καταδικάζονταν με στημένες δίκες σε θάνατο διά εκτελέσεως.

 

Ακολούθησαν ομαδικές εκτελέσεις σε πόλεις και χωριά και η βίαια στρατολόγηση των ανδρών στα διαβόητα Τάγματα εξοντώσεως, Αμελέ Ταμπουρού. Οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα στέλνονταν στην εξορία, σε πολυήμερες πορείες στην ενδοχώρα σε μια ατέλειωτη πορεία θανάτου.

 

Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας, τα οποία έχουν επιτελέσει μέχρι και υπουργοί, που αρνούνται να παραδεχτούν ότι το έγκλημα κατά του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί την επιτομή της γενοκτονίας.

 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος διαχρονικώς υποστηρίζει πως «Αναγνωρίζει τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν πρόκειται για γενοκτονία.»

 

Δείτε το video:

 

 

 

 

Δείτε την ανάρτηση στο facebook, στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://www.facebook.com/omadaalithias/videos/307923167553026