Φίλης: Το Βιολογικό ήταν ένας χώρος αυτοοργάνωσης και αυτοέκφρασης

Πλήρη κάλυψη στους βανδάλους των ελληνικών πανεπιστημίων παρείχε ο βουλευτής, τομεάρχης Παιδείας και πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

 

Με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία με την συνοδεία δικαστικού λειτουργού έπειτα από 34 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας ήρθαν στο φως εικόνες ενός βομβαρδισμένου τοπίου με γκρεμισμένους τοίχους και πόρτες, σπασμένα τζάμια και φωτιστικά και ξηλώμένα πατώματα καθώς και δεκάδες κράνη, κοντάρια και άλλα αντικείμενα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσε την αδήριτη ανάγκη να υπερασπιστεί με πάθος όλους αυτούς που είχαν καταλάβει και καταστρέψει πλήρως το δημόσιο χώρο του πανεπιστημίου.

 

Τί και αν ο Ποινικός Κώδικας ορίζει ρητώς ότι απαγορεύεται η κατάληψη οποιουδήποτε δημοσίου χώρου, ο πρώην υπουργός Παιδείας επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μιλώντας στη μεσημεριανή εκπομπή της δημοσίας τηλεοράσεως όχι μόνο υποστήριξε πως η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι κάτι φυσιολογικό αλλά και πως επί 35 χρόνια δεν υπήρξε ποτέ βανδαλισμός του κτηρίου του Βιολογικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ καταφέρθηκε κατά του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον οποίο καταλόγισε ευθύνες για τις επιχειρήσεις της Ελληνκής Αστυνομίας οι οποίες είχαν σκοπό την επιβολή του νόμου.

 

Αυτές είναι οι ιδέες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις συνθήκες που πρέπει να επικρατούν στα ελληνικά πανεπιστήμια τις οποίες με τρόμο βιώνουν καθημερινώς οι φοιτητές που προσπαθούν να μορφωθούν:

 

«Στο Βιολογικό Θεσσαλονίκης που λένε, επί 34 χρόνια υπάρχει ένας χώρος όπου τον διαχειρίζονται φοιτητές με την συνεννόηση των εκάστοτε πανεπιστημιακών αρχών και των κυβερνήσεων. Δεν υπήρξε θέμα επί 35 χρόνια, το 'φτιαξε σήμερα η κυβέρνηση. Ένας χώρος όπου ήταν χώρος αυτοοργάνωσης, αυτοέκφρασης των παιδιών, μαζευόντουσαν, δεν πληρώνανε ποτά δεξιά και αριστερά εκεί και προσέφεραν ένα χώρο κοινωνικής λειτουργίας. Αυτό ήταν σε συνεννόηση επαναλαμβάνω επί 35 χρόνια, με υπουργούς τον κύριο Σουφλιά, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον κύριο Σημίτη, την κυρία Γιαννάκου που ήταν υπουργός Παιδείας.»

 

Δεν είναι διδακτικός χώρος σχολίασε η παρουσιάστρια της εκπομπής.

 

Ο κ. Φίλης φανερώς ενοχλημένος απάντησε:

 

«Όχι, μα δεν είναι. Ποιός είπε ότι σε ένα campus είναι όλα διδακτικοί χώροι; Είναι και χώροι που κάθονται φοιτητές. Αυτό δεν είναι παράλογο πράγμα. Υπάρχει βία; Αυτό είναι το ερώτημα. Δε θέλουμε βία στο πανεπιστήμιο μέσα. Ένας χώρος αυτοέκφρασης όμως επί 35 χρόνια με κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και των ιδεών, με πανεπιστημιακές αρχές όλων των αποχρώσεων και των ιδεών, αυτό πείραξε την κυβέρνηση και έβαλε τα ΜΑΤ για δεύτερη φορά να κάνει, να δημιουργήσει προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης; Διότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μοναδικό σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος, την τελευταία χρονιά έχει γίνει πεδίο επεμβάσεων της αστυνομίας, των ΜΑΤ, με την ανοχή του Πρύτανη.»

 

Βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα υπογράμμισε πως:

 

«Εκεί δεν υπάρχει βανδαλισμός, εκεί υπάρχει επί 35 χρόνια αυτή η λειτουργία. Άρα, άρα λοιπόν να μην τα λέμε ότι είναι όλα τα ίδια, δεν είναι όλα τα ίδια.»

 

Δείτε το video:

 

 

 

 

Δείτε την ανάρτηση στο facebook, στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://www.facebook.com/omadaalithias/videos/1204643669941425