Χρηστίδης: Η δημοσιογραφική αλήθεια δεν πρέπει να συγχέεται με την αλήθεια της απόδειξης σε δικαστήριο

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, έπειτα από τη μαζική κατακραυγή του γερμανικού Τύπου για όσα ανυπόστατα κατηγορούσε την Ελλάδα αναφορικώς με το υποτιθέμενο νεκρό κορίτσι στη νησίδα του Έβρου, τον περασμένο Αύγουστο.

 

Μία από τις σημαντικότερες γερμανικές εφημερίδες, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αποδόμησε πλήρως όσα αήθη διακινούσε το περιοδικό Der Spiegel εναντίον της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί πως το Der Spiegel έχει αποσύρει από την ιστοσελίδα του τα συγκεκριμένα κατάπτυστα άρθρα τα οποία υπογράφονται από τον ανταποκριτή του στην Ελλάδα Γιώργο Χρηστίδη.

 

Ο λαλίστατος δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού ο οποίος ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχει προσκομίσει τα στοιχεία που έχει υποσχεθεί για το υποτιθέμενο νεκρό κορίτσι, όπως με ζέση υποστήριζε ότι θα κάνει, μίλησε στις 22 Νοεμβρίου προσκεκλημένος από την Έδρα Jean Monnet σε διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Ερευνητική Δημοσιογραφία σε Περιόδους Κρίσεων».

 

Όχι μόνο δε ζήτησε συγγνώμη για το διεθνή διασυρμό της Ελλάδος αλλά με περίσσιο θράσος και αλαζονεία δήλωσε πως πρώτο καθήκον της δημοσιογραφίας είναι να παρουσιάσει τη δημοσιογραφική αλήθεια, διαχωρίζοντάς την με αυτόν τον τρόπο από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα:

 

«Το πρώτο καθήκον της δημοσιογραφίας κατά την άποψη μου είναι να παρουσιάσει την αλήθεια, προσέξτε όμως, τη δημοσιογραφική αλήθεια. Δεν είμαστε δικαστήριο, δεν έχουμε τις δυνατότητες μιας κρατικής υπηρεσίας, δεν είμαστε αστυνομία, δεν είμαστε εισαγγελέας. Δεν έχουμε δυνατότητες παρακολούθησης, επισύνδεσης τηλεφώνων ή οποιασδήποτε άλλης τέτοιας εεεε... ή οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητα. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας να αναδείξουμε κάποιο θέμα και από κει και πέρα να το αναλάβει η αρμόδια αρχή και να το διερευνήσει».

 

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι το κριτήριο της δημοσιογραφικής αληθείας δεν πρέπει να συγχέεται με το κριτήριο αληθείας της απόδειξης στην αίθουσα ενός δικαστηριου:

 

«Το κριτήριο αληθείας της δημοσιογραφίας δε θα πρέπει να συγχέεται με το κριτήριο αληθείας της απόδειξης σ' ένα, σ' ένα, σ' ένα δικαστήριο».

 

Δείτε το video:

 

 

 

 

Δείτε την ανάρτηση στο facebook, στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://www.facebook.com/omadaalithias/videos/1347381389397214

 

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο σχετικά με το ρεπορτάζ του Γιώργου Χρηστίδη:

 

https://omadaalithias.gr/kosmos/i-faz-apodomei-ta-reportaz-toy-spiegel-g...