Μητσοτάκης σε Σασόλι: Θα διαφυλάξουμε τα σύνορά μας. Δε θα επαναληφθεί το 2015

Τη διαφωνία του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικώς με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος ενοχλήθηκε από την απόφαση που ελήφθη χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών να μη δεχθεί η Ευρώπη ως πρόσφυγες πολίτες του Αφγανιστάν μετά τα τελευταία γεγονότα στη χώρα.

 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή του να μην επαναληφθούν οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές του 2015, μιλώντας στο Bled Strategic Forum στη Σλοβενία, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που έλαβε χώρα μεταξύ των προσκεκλημένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας το πρωί της Τετάρτης, σε συζήτηση με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης» δήλωσε χωρίς περιστροφές, καταχειροκροτούμενος από το κοινό, πως δε θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015:

 

«Πρόσεξα αυτά που είπε ο Νταβίντ και συμφωνώ μαζί του ως προς τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων των ευρωπαϊκών θεσμών. Αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την αξιολόγησή του Νταβίντ, σχετικά με την απόφαση που ελήφθη χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών σχετικά με το Αφγανιστάν. Αυτό που είπαμε ήταν ξεκάθαρο: Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της ημέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.» 

 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και πως όσα έγιναν στην Ελλάδα το 2015 με την ανεξέλεγκτη εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα ήταν ένα λάθος που δεν πρέπει να επαναληφθεί σήμερα με αφορμή όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν:

 

«Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια.»

 

Δείτε το video:

 

 

 

 

Δείτε την ανάρτηση στο facebook, στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://www.facebook.com/omadaalithias/videos/584491562688821