(Βίντεο) Άλλοι 3 Υπουργοί είχαν ζητήσει επίδομα ενοικίου

Ο ένας έκανε αίτηση για επιδότηση ενοικίου, ενώ έχει σπίτι 260 τ.μ. στο Ψυχικό

Ο κ. Μάρδας όχι μόνο έπαιρνε το επίδομα, αλλά έπαιξε και πρωταγωνιστικό ρόλο στη νομοθέτηση της επίμαχης διάταξης για το επίδομα ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015.

Ο κ. Φωτάκης (όπως αποκάλυψε η Ομάδα Αλήθειας) αν και έχει σπίτι στο Νέο Ψυχικό έκανε αίτηση για "έξοδα διαμονής". Δήλωσε πως τελικώς δεν τα πήρε, αλλά το ερώτημα για την αίτηση παραμένει.

Ο κ. Σγουρίδης υπερηφανεύεται ότι πήρε μόλις 350 ευρώ για ένα δωμάτιο στο Αιγάλεω!

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, πρόκειται για τους:

 

  • Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ (Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015) και υφυπουργός Εξωτερικών (Σεπτέμβριος 2015- Νοέμβριο 2016). Ο κ. Μάρδας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε αίτηση και το έλαβε στις 25 Απριλίου 2016 και έτσι 8 μήνες αργότερα εγκρίθηκε η δαπάνη. Μάλιστα, φέρεται να είναι και ένα από τα πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίμαχη διάταξη.
  • Κώστα Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό Παιδείας (Σεπτέμβριος 2015 έως σήμερα), ο οποίος είχε διατελέσει και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Αύγουστο 2015, δηλαδή την πρώτη περίοδο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λαμβάνοντας ένα κονδύλι 5.000 ευρώ ως επιδότηση ενοικίου.
  • Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ιανουάριος 2015-Ιούλιος 2015) και υφυπουργός Υποδομών (Σεπτέμβριος 2015-Φεβρουάριος 2016).

 

Ο Κώστας Φωτάκης, με έκτακτη παρέμβασή του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του έκαναν αίτηση για το επίδομα ενοικίου, η δαπάνη εγκρίθηκε, αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε το επίδομα ενοικίου από τον ίδιο. «Βρήκα κατοικία δική μου, δηλαδή του γιου μου, και δεν έχω κάνει χρήση του επιδόματος», δήλωσε.

 

«Το χαρτί γράφει για δαπάνες διαμονής, εγώ μένω εκτός Αθηνών, εγκρίθηκαν δαπάνες για όταν χρειαστεί να μείνω», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Οι δαπάνες αυτές έχουν μείνει σε έναν λογαριασμό και στο τέλος επιστρέφουν στον κρατικό κορβανά», διαβεβαίωσε.

 

 

 

Πάντως σύμφωνα με το Πόθεν Έσχες του, φαίνεται πως ο κ. Φωτάκης έχει στην κατοχή του ένα σπίτι 260 τετραγωνικών στο Νέο Ψυχικό!

 

 

 

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε ότι πήρε μόνο 350 ευρώ για διαμονή σε δωμάτιο. Όταν του επισημάνθηκε ότι εγκρίθηκε δαπάνη επιδότησης ενοικίου 7.000 ευρώ, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε, στην ίδια εκπομπή, «έκανα αίτηση για να πάρω το ποσό που θα προσεκόμιζα με δικαιολογητικά» και ότι τελικά πήρε μόνο 250 ευρώ από το σύνολο της δαπάνης.

«Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και για τους βουλευτές. Εγώ δεν έχω σπίτι, κι αν δείτε πού έμενα, θα καταλάβετε. Έμενα στο Αιγάλεω, και είμαι υπερήφανος γι' αυτό», πρόσθεσε.

 

 

 

 

Όσον αφορά τον Δημήτρη Μάρδα, τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι είχαν δεσμευθεί για λογαριασμό του 3.900 ευρώ, για την περίοδο που υπηρέτησε ως αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

 

 

 

Δείτε τις αποφάσεις για δαπάνες ενοικίου των τριών εξοκοινουβευτικών υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

 

 

Οι απαντήσεις του Δημήτρη Μάρδα και του Κώστα Φωτάκη:

 

Όπως λέει ο κ. Μάρδας που παρουσιάζεται και ως συντάκτης της σχετικής τροπολογίας, «τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση».

Ο ίδιος λέει ότι «ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «η ισχύουσα διάταξη, αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής  και  των υπουργών – βουλευτών».

Σημειώνεται επίσης από τον βουλευτή, ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. «Τέλος, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάρδας.

 

 

Ο κ. Φωτάκης κάνει λόγο για «τακτική σπίλωσης» από δημοσιογραφικούς κύκλους, και για «απέλπιδα προσπάθεια για αποπροσανατολισμό και απαξίωση του έργου που επιτελείται». 
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Φωτάκη έχει ως εξής: 

«Σύμφωνα με ρεπορτάζ πρωινής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, φέρομαι να έχω λάβει επίδομα ενοικίου για τη διαμονή μου στην Αθήνα. Αυτό είναι απολύτως αναληθές.  

Ουδέποτε έχω λάβει από το Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό για το ενοίκιο ή τη διαμονή μου στην Αθήνα. Ως μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, στις αρχές του 2016 είχα κάνει αίτηση για ενδεχόμενη κάλυψη δαπανών διαμονής στην Αθήνα ύψους έως 5000€ ετησίως. Η σχετική, όμως, δέσμευση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε καθώς το ζήτημα της διαμονής μου στην Αθήνα διευθετήθηκε άμεσα και με ιδίους πόρους σε οικία της οποίας διατηρώ την επικαρπία.  

Θα ήθελα να επισημάνω  ότι η τακτική σπίλωσης από  συγκεκριμένους και γνωστούς δημοσιογραφικούς κύκλους, κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιβάλλει τη διασταύρωση κάθε πληροφορίας πριν δημοσιευθεί, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια για αποπροσανατολισμό και απαξίωση του έργου που επιτελείται».