Όταν ο Μουζάλας υποστήριζε τα κλειστά κέντρα κράτησης ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Δηλώσεις του ίδιου κατά το διάστημα που είχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής

Το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού καλείται να λύσει η Κυβέρνηση, με το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται απέναντι στη λύση των κλειστών κέντρων που προωθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

 

Τώρα που βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του, διαφωνούν κάθετα με τη δημιουργία κλειστών κέντρων, χαρακτηρίζοντάς τα "φυλακές, "Γκουαντάναμο" και "στρατόπεδα συγκέντρωσης". 

 

Τι συνέβαινε, όμως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την εξουσία στο θέμα του μεταναστευτικού και ειδικά στο θέμα των κλειστών κέντρων κράτησης;

 

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση μπορεί να δοθεί από τον τότε - πλεόν αρμόδιο - υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. 

 

Στις 27 Νοεμβρίου 2016, με το μεταναστευτικό να έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις στην κοινωνία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα", ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει:

"Κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά (σ.σ.: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), για δύο λόγους.  Πρώτον, τώρα που έρχονται στην Ελλάδα πολλοί παράτυποι που δεν είναι οικογένειες, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εγκληματικότητα και χρειάζεται ένας φόβος περιορισμού. Για παράδειγμα, στη Χίο δύο μετανάστες έβγαλαν μαχαίρια και απειλούσαν ταξιτζήδες. Αν τους πάμε στον εισαγγελέα, θα ορίσει δικάσιμο και θα τους αφήσει ελεύθερους. Με βάση τον μεταναστευτικό νόμο, έχουμε το δικαίωμα να τους κλείσουμε σε προαναχωρησιακό κέντρο (σ.σ.: κράτησης)".

 

Ο δεύτερος και πολύ ουσιαστικός λόγος είναι ότι με τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία ασύλου στα νησιά. Όσοι φθάνουν στο Ανατολικό Αιγαίο από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.λπ. καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό. "Όλοι προσφεύγουν για να εξεταστεί η αίτησή τους δευτεροβάθμια και στη συνέχεια πολλοί εξαφανίζονται. Όταν έρχεται η ώρα για την επανεξέταση, δεν βρίσκονται. Υπάρχουν κυκλώματα που τους περνούν με βάρκες σε άλλα νησιά και μετά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι τελικά χάνονται. Αν όμως μπουν σε κλειστά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής τους, δεν θα μπορούν να εξαφανιστούν".  

 

"Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, θα βρεθούν χώροι που δεν ανήκουν στον δήμο", μην αποκλείοντας να χρησιμοποιηθεί χώρος στο νησί (σ.σ. Χίος) που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας. "Και να καθυστερήσει η χρηματοδότηση από την ΕΕ θα πληρώσουμε προς το παρόν με κρατικά χρήματα".

 

Στις 28 Δεκεμβρίου 2016, σε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μουζάλας δηλώνει χαρακτηριστικά: 

"Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ στην κράτηση. Δεν προτείνουμε ότι όποιος μπαίνει παράτυπα στη χώρα μας, κρατείται. Ωστόσο η κράτηση αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε μεταναστευτικής πολιτικής. Και λέμε πολύ συγκεκριμένα ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους κράτησης στα νησιά, ώστε να μπορούν να κρατηθούν κάποιοι, όχι επειδή μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα όπως γινόταν, αλλά επειδή είναι παραβατικοί. Μία κατηγορία. Και δεύτερη κατηγορία, επειδή οι Υπηρεσίες Ασύλου κρίνουν όπως λέει ο νόμος ότι η εξέταση του Ασύλου τους πρέπει να γίνεται υπό κράτηση".

 

Στις 11 Ιανουαρίου 2017, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Real FM, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ "εξετάζει ακόμη και την επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά του Αιγαίου για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών".

"Η επίταξη είναι ένα όπλο που σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε, έχει νομικά ζητήματα να λυθούν".

 

 

 

Τον Ιανουάριο του 2017 και συγκεκριμένα στις 14 του μήνα, ο κ. Μουζάλας στέλνει επιστολή απάντηση στον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό. Σε αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων: 

"Κατά την άποψη της κυβέρνησης, οι διατυπωμένες θέσεις σας θέτουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική, είναι εκτός των υποχρεώσεών μας προς την ΕΕ και, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις επανάληψης των ροών του 2015". 

 

Στις 31 Μαρτίου 2017, ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νότη Μηταράκη, αναφέρει: 

"Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το άσυλο είναι η δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών. Καλούμαστε να ξαναδούμε, κάτω από καινούργια ωριμότητα, το ζήτημα".

 

Και πρόσθεσε: "Δεν πολλαπλασιάζουμε κέντρα αλλά δημιουργούμε καλύτερα κέντρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα κλειστά κέντρα κράτησης, για τις συνθήκες τους. Ελπίζω οι συνθήκες που θα δημιουργήσουμε να μην είναι τέτοιες που θα καταγγελθούν".

 

Στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 9 Μαρτίου 2017, ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έλεγε: 

"Υπάρχει το φαινόμενο της «κατάχρησης ασύλου», δηλαδή κάνουν όλοι αιτήσεις ασύλου, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας, τις οποίες η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από το διεθνές δίκαιο να εξετάσει ατομικά". 

 

 

Στις 26 Μαρτίου 2017, ο κ. Μουζάλας έδινε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, όπου μεταξύ άλλων δήλωνε: 

"Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω. Κάνω έκκληση στη νοημοσύνη της Ευρώπης. Σε περίπτωση που έρθουν πάλι περισσότεροι πρόσφυγες, ακόμη και αν πρόκειται για μόνον εκατό ημερησίως, η κατάσταση στη Μόρια μπορεί να παρουσιάσει ταχεία κλιμάκωση".

 

 

Στις 2 Νοεμβρίου 2017 οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου, (Χίου, Λέσβου, Σάμου, Κω και Λέρου) μίλησαν ενώπιον της επιτροπής της Βουλής για το μεταναστευτικό. Εκεί ο κ. Μουζάλας τους υπενθύμισε πως ζητούσε "διεύρυνση των χώρων υποδοχής και προαναχωρησιακό κέντρο για να διευκολυνθούν οι επιστροφές, που όλοι συμφωνούμε ότι οι επιστροφές δεν πάνε καλά, δεν έγιναν" και συνέχιζε λέγοντας πως: "Το να δημιουργήσουμε προαναχωρησιακά κέντρα μέσα στα CAMPS, αποτελεί μόνιμη πηγή αναταραχής, αυτό είναι μια εμπειρία επιστημονική σε όλο τον κόσμο και θα μας δημιουργήσουν προβλήματα τάξης. Συνέβη. Η λύση δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει αποσυμφόρηση των CAMPS, δηλαδή, δημιουργία καινούργιων χώρων".