Η αλήθεια για τα μέτρα στήριξης του πολιτισμού

100 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 2,5 μήνες - Ποτέ δεν δόθηκαν περισσότερα

Είναι ανεπαρκή τα μέτρα που έχει πάρει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη στήριξη του κλάδου των καλλιτεχνών που πλήττεται από τον κορωνοϊό;

 

Αυτή είναι η κριτική που ακούγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και μερίδα καλλιτεχνών όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Ραλλία Χρηστίδου.

 

Άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου αναγνωρίζουν τα θετικά βήματα.

 

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και των συναυλιών. Όμως το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας δείχνουν υγιή αντανακλαστικά στις διαμαρτυρίες μας. Ρωτούν, ακούν και διορθώνουν με αποτέλεσμα οι συνεργάτες μας, μουσικοί και τεχνικοί να παίρνουν επιτέλους το επίδομα!

 

 

 

Η αλήθεια για τα μέτρα στήριξης του πολιτισμού - Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 2,5 μήνες

 

Ήδη από τον Μάρτιο, 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον πολιτισμό δικαιούνται τα 800 ευρώ και άλλα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

 

• Επίδομα €800: Σύνολο €35,5 εκατομμύρια (Μάρτιος-Απρίλιος)
• Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων
• Διευκολύνσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις κ.λπ.

Επίσης από 13.5 έως και 19.5.2020 θα παίρνουν τα €800, όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτέμβριου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας α’ τριμήνου του 2020.

 

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των €800 έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα, πριν τον συμβατικό τους χρόνο κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 20.3.2020.

 

 

Η κριτική που ασκείται στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι πολλοί εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού με αδήλωτη εργασία, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται τα 800 ευρώ.

 

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο διεύρυνε τους δικαιούχους, αλλά προχώρησε και σε μια μεγάλη τομή, δημιουργώντας το μητρώο καλλιτεχνών.

 

 

Συγκεκριμένα, εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και:

• Εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15.2.2020 έως και την 29.2.2020. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των €800 μετά από Δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

• Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα από 15.3.2020 έως και 20.4.2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα €800 μεταξύ 14 και 15.5.2020, μετά από Δήλωσή του στο ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα και με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

• Όσοι από 1.6.2019 έως την 1.3.2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν τα €800.

 

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.

 

 

Το μήτρωο καλλιτεχνών

 

Με τη δημιουργία του μητρώου μπαίνει επιτέλους ένα τέλος στην αδήλωτη εργασία.

Από τις 13/05 έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο και μετεξέλιξη σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του πολιτισμού με διαφάνεια έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

 

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΔΕΜ

 

 

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, στο οποίο δόθηκε λύση μετά από πολλά χρόνια, είναι αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της δραστηριότητας της προσωρινής υπηρεσίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, της ΕΥΕΔ, στον νέο αυτοδιαχειριζόμενο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών, την ΕΔΕΜ ανοίγοντας, επιτέλους, το δρόμο, για την τακτοποίηση και την εύρυθμη λειτουργία του σημαντικού όσο και ταλαιπωρημένου, επί σειρά ετών, αυτού χώρου.

 

Με ανακοίνωσή της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όσον αφορά στις αρμοδιότητες του υπουργείου της:

 

«Στις 12 Μαΐου 2020, υπέγραψα το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης Πολιτισμού και Οικονομικών για τη μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ προς την ΕΔΕΜ, οπότε ολοκληρώθηκαν οι, από το νόμο, απαιτούμενες ενέργειες αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απόφαση έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών» σημειώνει η κ. Μενδώνη.

 

Επισημαίνεται, επίσης, πως με την ίδια απόφαση «ρυθμίζονται τα θέματα αποτίμησης αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων και ο τρόπος καταβολής του ποσού που τυχόν θα προκύψει, σύμφωνα με τα επιτασσόμενα από το άρθρο 51Α παρ. 8 του νόμου 4481/2017».

Η παραπάνω επισήμανση αφορά στη μεταβίβαση υλικού, κατά κύριο λόγο τεχνολογικού, που αγοράστηκε για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ΕΥΕΔ και θα περάσει τώρα στην ΕΔΕΜ. Να σημειωθεί, ακόμα, πως η ΕΥΕΔ ολοκλήρωσε και διένειμε, στις 17 Μαρτίου 2020, στους δικαιούχους δημιουργούς, το ποσό των 2.400.000 ευρώ ενώ παράλληλα υφίσταται, εκκαθαρισμένο και προς άμεση είσπραξη ποσό 1.400.000 ευρώ.

 

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πάντως, στην ίδια ανακοίνωση, εξέφρασε, για μία ακόμη φορά, την πάγια θέση της σχετικά με την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων η οποία, όπως υποστηρίζει, «αφορά στους ίδιους τους δημιουργούς γι’ αυτό και το κράτος δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται» ενώ εξέφρασε και την ευχή «να καταστεί δυνατή και στη χώρα μας η δημιουργία ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, ευρείας εκπροσώπησης των δημιουργών, υγιούς και ισχυρού, ο οποίος με διαφάνεια και λογοδοσία να λειτουργεί προς όφελος και συμφέρον του κλάδου».

 

 

Αναπτυξιακά μέτρα - Πακέτο 15 εκ. ευρώ

 

Ίσως τα σημαντικότερα μέτρα που ελήφθησαν είναι αυτά που έχουν αναπτυξιακή τροχιά.

 

Για παράδειγμα, το Κέντρο Κινηματογράφου θα πάρει επιπλέον της τακτικής του επιχορήγησης άλλα 2.800.000 ευρώ (στο σύνολο κοντά στα 6.500.000 ευρώ) για την ενίσχυση ντοκιμαντέρ, ταινιών μικρού μήκους και animation.

 

Οι επιχορηγήσεις για το θέατρο και το χορό διπλασιάστηκαν.

Το 2019 το θέατρο επιχορηγήθηκε με 1.000.000 ευρώ. Οι επιχορηγήσεις του χορού το 2019 ήταν περίπου 400.000. Το 2020 ο προγραμματισμός ΄την 1.000.000 για το θέατρο και 630.000 για τον χορό. Λόγω της πανδημίας αυξήθηκε σε 2.000.000 για το θέατρο και 1.000.000 τον χορό.

 

 

 

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ:

 

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έδωσε απαντήσεις σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου.

 

Μέσα σε 2,5 μήνες δόθηκαν περισσότερα από 100.000.000 ευρώ για την οριζόντια στήριξη και για αναπτυξιακά μέτρα στο σύγχρονο πολιτισμό. «Ποτέ δεν δόθηκαν τόσα, μέσα σε 2,5 μήνες. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν ακόμη περισσότερα», είπε η υπουργός Πολιτισμού και τόνιζε ότι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από αυτή την κυβέρνηση. «Αφού έχετε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τους δημιουργούς και τον πολιτισμό, γιατί δεν ενδιαφερθήκατε για την κατάρτιση του μητρώου, το οποίο προφανώς καταρτίζεται και με τη συμμετοχή των εργαζομένων και με βεβαιώσεις από τα Σωματεία, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο», είπε η υπουργός Πολιτισμού σημειώνοντας ότι η απογραφή ξεκινάει, ώστε να φανεί το εργασιακό τοπίο και να είναι δυνατό να σχεδιαστούν οι αναγκαίες πολιτικές και να δοθούν στοχευμένα χρήματα εκεί που πρέπει. Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διευρυνθεί η περίμετρος ώστε να περιληφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι.

 

 

 

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος κατηγόρησε την κ. Μενδώνη ότι προσβάλλει τον κόσμο του πολιτισμού. «Αν ήταν ευχαριστημένοι οι δημιουργοί, με όσα ισχυρίζεστε, θα ήταν στο Σύνταγμα σε συγκέντρωση υπέρ σας. Προσβάλλετε τους δημιουργούς. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους έχασαν προγραμματισμένες δουλειές, από τις 20 Μαρτίου και μετά, γιατί ποτέ δεν γίνεται σύμβαση τόσο νωρίς. Χρειάζονται οριζόντια μέτρα. Ποτέ κανένας υπουργός δεν έδωσε τόσο λίγα και τόσο αργά, γι΄αυτό που ζουν οι άνθρωποι του πολιτισμού στην επισφαλή εργασία τους που είναι πλέον ωρομίσθιοι, μετά την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά το 2013», δηλωσε ο κ. Σκουρολιάκος και πρόσθεσε πως όσο καιρό ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούσε να οργανώσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οργάνωσε στα κρατικά θέατρα αλλά, όπως είπε, το εργοδοτικό σωματείο αυτοδιαλύθηκε για να μην έχουν οι εργαζόμενοι κανένα συνομιλητή. «Ανακοινώσατε για μια ακόμη φορά το απόλυτο τίποτα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε οριζόντια μέτρα, επισημαίνοντας ότι το πακέτο στήριξης αφήνει εκτός, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου του πολιτισμού.

 

 

 

 

 

«Υπάρχουν προβλήματα αλλά δεν μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Δημιουργήσαμε για το λόγο αυτό, το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ήδη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προχωράει την προκήρυξη, και πέρα από την τακτική του επιχορήγηση, παίρνει άλλα 2,8 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει, με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο», είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και επισήμανε ότι για πρώτη φορά και τα ΔΗΠΕΘΕ παίρνουν τόσο γρήγορα τις τακτικές επιχορηγήσεις και στηρίζονται και με έκτακτες επιχορηγήσεις για να απασχολήσουν ανθρώπους της αγοράς σε προγράμματά τους και ταυτόχρονα να στηρίξουν το πολιτιστικό καλοκαίρι της περιφέρειας. «Είναι προφανές ότι η συζήτηση για τα οριζόντια μέτρα συνεχίζεται», είπε επίσης η υπουργός Πολιτισμού.