Τα 5+1 προεκλογικά Fake News του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια ασταμάτητη εκστρατεία fake news έχει εξελιχθεί η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης διαστρεβλώνουν συστηματικά τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία για το κυβερνητικό έργο.

 

Δείτε παρακάτω τα όσα ισχυρίζονται για την επταήμερη εργασία, το δώρο Χριστουγέννων, το οχτάωρο, τις κοινωνικές ανισότητες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και την πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία.

 

 

Fake News 1: O Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 7 ημέρες.

 

Μετά την διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι πρότεινε «καθιέρωση της επταήμερης εργασίας».

 

 

Η αλήθεια και η "γκάφα" της Έφης Αχτσιόγλου.

 

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ήταν σε «επταήμερη λειτουργία» επιχείρησης και όχι σε "επταήμερη εργασία".

 

Αυτό μάλιστα έχει ήδη γίνει πράξη από την εταιρία «Παπαστράτος» στην οποία υπεγράφη επιχειρησιακή σύμβαση που επικύρωσε με την υπογραφή της η νυν υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

 

Κάτι που μάλλον είχε ξεχάσει η Υπουργός η οποία έσπευσε να κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

Για τις «εξαιρετικές» εργασιακές συνθήκες στη συγκεκριμένη εταιρεία είχε μιλήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε επίσκεψή του:

 

 

 

Η τοποθέτηση του Προέδρου της ΝΔ στη διακαναλική συνέντευξη για το θέμα.

Στο 1:03:52 είναι σαφές ότι αναφέρεται σε παραδείγματα σαν αυτό της «Παπαστράτος», ενώ δεν είπε ποτέ τις λέξεις «επταήμερη εργασία».

 

 

 

Fake News 2: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καταργήσει το δώρο Χριστουγέννων (14ο μισθό) στον ιδιωτικό τομέα

 

Πρόκειται για ένα ψέμα που επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες του ομιλίες.

 

 

 

Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε ποτέ στο δώρο Χριστουγέννων, δηλαδή τον 14ο μισθό των ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά γενικότερα στην επιδοματική πολιτική και στα έκτακτα επιδόματα Χριστουγέννων που δίνει η κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Αντ' αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επικεντρωθεί στην στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και στο πώς θα εκπαιδευτούν, αντί να περιμένουν έκτακτα επιδόματα.

 

Το επίμαχο σημείο στο 13:00:​

 

 

 

Για το θέμα διαβάστε αναλυτικά εδώ: Fake News: Θέλει ο Μητσοτάκης να κόψει το δώρο Χριστουγέννων;

 

 

Fake News 3: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καταργήσει το 8ωρο και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν περισσότερο.

 

 

Άλλη μια διαστρέβλωση από τον Αλέξη Τσίπρα:

 

 

 

Τι είπε στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;

 

Ότι «η προώθηση πιο ευέλικτων και εξειδικευμένων μορφών απασχόλησης θα επιτρέψει την προσέλκυση ευάλωτων ομάδων (γυναικών, ατόμων με αναπηρία, μειονοτήτων) στην αγορά εργασίας. Θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων από το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας».

 

Υπό αυτή την έννοια "Η δια βίου απασχόληση στον ίδιο τομέα είναι κάτι που μάλλον πια ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, οι εργαζόμενοι μπορεί να αλλάξουν όχι μόνο δουλειά, αλλά και κλάδους πολλές φορές στον εργασιακό τους βίο. Το κλασικό «δυτικό» ωράριο «9 με 5», στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο".

 

 

Δείτε στο βίντεο το επίμαχο απόσπασμα:

 

 

 

Στο θέμα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξη.

 

«Θυμάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του οκταώρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι δούλευαν μέχρι σήμερα.

Και ότι το Κράτος πρέπει να έρθει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες.

Και ότι ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό, δεν είναι κακό -μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία 8 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα- αλλά είναι καλό».

 

Το σημείο στο 1:03:02:

 

 

 

 

 Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις απόψεις του περί ευέλικτης εργασίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την «ΕΡΓΑΝΗ» η ευέλικτη απασχόληση σπάει κάθε ρεκόρ με τη σημερινή κυβέρνηση, με τις μισές προσλήψεις να είναι τέτοιων μορφών.

 

Πίνακας από την Εργάνη για την περίοδο 01.01.2019 – 31.03.2019

 

 

Fake News 4: Τι πραγματικά λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις κοινωνικές ανισότητες;

 

Σε αυτήν την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θεωρεί φυσικό φαινόμενο τις κοινωνικές ανισότητες και πως δεν θα κάνει τίποτα για να τις αλλάξει.

 

 

 

 

Όμως η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στο ακριβώς αντίθετο πνεύμα.

Αυτό της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και του δίκαιου διαμοιρασμού του μερίσματος ευημερίας.

 

 

Διαβάστε την ακριβή δήλωση του Προέδρου της ΝΔ και δείτε το βίντεο:

 

"Η αναίτια παράταση της οικονομικής κρίσης ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει φτωχοποιήσει τους Έλληνες και έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στην απελπισία. Αναφέρομαι στα μεγάλα θύματα της κρίσης και ιδιαίτερα στους μακροχρόνια άνεργους. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια τεράστια πληγή. Δεν έχουμε δικαίωμα να κλείσουμε τα μάτια σε αυτήν την πραγματικότητα. Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση και όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα.

Όμως το μέρισμα ευημερίας πρέπει να μοιραστεί με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο.

Γιατί για εμάς η αλληλεγγύη είναι η άλλη όψη της ελευθερίας. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπιάς. Είναι η έμπρακτη αναγνώριση της κοινής μοίρας που δένει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες".

 

 

 

 

 

Fake News 5. Η Νέα Δημοκρατία κατάργησε την πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή τη δήλωση ξεπέρασε και τον εαυτό του σε ψέματα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

 

Στην πραγματικότητα συνέβη το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή οι ανασφάλιστοι απέκτησαν πλήρη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία με νόμο του 2014, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη.

 

Δείτε τον νόμο εδώ.

 

Διαβάστε αναλυτικά για το θέμα εδώ.

 

 

 

Ακριβώς την ίδια προπαγάνδα έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο επίσης είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και προσπαθεί να οικειοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολεμήσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα προβάλλοντας αστεία επιχειρήματα.

Τόσο δεν ήθελαν να το εφαρμόσουν, που αρχικά το πάγωσαν και τελικά εξαναγκάστηκαν να το εφαρμόσουν λόγω πιέσεων της τρόικας.

Η Θεανώ Φωτίου ως αναναπληρώτρια Υπουργός το 2015 μιλούσε στη Βουλή εναντίον του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το χαρακτήριζε παγίδα της φτώχειας.

 

 

 

 

Τελικώς του άλλαξαν όνομα - πλέον βαφτίστηκε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) - και πανηγυρίζουν που το εφαρμόζουν σαν να είναι δικό τους έργο!

 

Η  εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εξαγγέλθηκε το 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014 πιλοτικά σε 2 και αργότερα σε 13 δήμους της χώρας.

 

Στόχος ήταν τον Αύγουστο του 2015 το πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη χώρα (κάτι το οποίο καθυστέρησε 2 χρόνια λόγω ΣΥΡΙΖΑ).

 

 

Δείτε σχετικά δημοσιεύματα (εδώ και εδώ), καθώς και το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τον Οκτώβριο του 2013:

 

 

 

Οι τότε αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονες.

 

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Αυγής:

 

Με ανακοινώσεις και δηλώσεις μάλιστα το χαρακτήριζαν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες", υποστηρίζοντας ότι "καλύπτει την πείνα με ψίχουλα".

 

Δείτε τις επίσημες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώσεις από εκείνη την περίοδο: 

Σκουρλέτης: Ψίχουλα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Στρατούλης: «Το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση είναι η φτώχεια για όλο και περισσότερους»

Κουρουμπλής: Δεν τηρούνται αναγκαίες προϋποθέσεις και στοχεύσεις

 

 

Κι όμως, μετά απ' όλα αυτά έχουν σήμερα το θράσος να το παρουσιάζουν σαν δικό τους έργο...